Διατεθειμένος να παραιτηθεί ο Χαμαντί Τζεμπαλί

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Τυνησίας, Χαμαντί Τζεμπαλί, δήλωσε δημοσίως ότι προτίθεται να παραιτηθεί στην περίπτωση που δεν κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών, την ίδια στιγμή που εντείνονται οι φόβοι για άμεση παρέμβαση της Γαλλίας στις υποθέσεις της Τυνησίας.

«Τα καθεστώτα του Μπεν

Αλί και του Μπουργκίμπα, που χαρακτηρίζονταν από την υποταγή στη Γαλλία, έχουν πλέον ανατραπεί. Αυτό που χρειαζόμαστε πλέον είναι ισορροπημένες σχέσεις. Θέλουμε οικονομικές και φιλικές σχέσεις με τη Γαλλία, αλλά δεν θέλουμε να μας καθοδηγεί» δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές.

Παράλληλα, η χήρα του δολοφονηθέντος Σόκρι Μπελαΐντ, δικηγόρου και ηγέτη του Κινήματος Δημοκρατικών Πατριωτών ζητά από την κυβέρνηση να παράσχει προστασία στην ίδια και την οικογένειά της, την ώρα που η δολοφονία του έφερε ξανά την χώρα στην οποία γεννήθηκε η Αραβική Άνοιξη στο προσκήνιο με τον πλέον δραματικό τρόπο.

Συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες «ματωμένες» χώρες της Αραβικής Άνοιξης, μέχρι πριν μερικές ημέρες, η Τυνησία αποτελούσε πρότυπο για τη μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία, ωστόσο, η δολοφονία του Μπελαΐντ, η πρώτη πολιτική δολοφονία της μετά Μπεν Αλί εποχής, έφερε στην επιφάνεια τα σημάδια διχασμού της τοπικής κοινωνίας και οι άνθρωποι που μετέτρεψαν την κηδεία του σε διαδήλωση κατά της κυβέρνησης, αρχίζουν πλέον να καταλαβαίνουν ότι ο δρόμος για τη δημοκρατία έχει πολλούς σκοπέλους.

(Euronews)

Keywords
Τυχαία Θέματα