«Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει εξαντλήσει τα όριά της»

«Η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν απαραίτητη, αλλά έχει εξαντλήσει τα όριά της, κυρίως με την αύξηση των φόρων», επισημαίνει ο Νίκος Καραμούζης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», προσθέτοντας ότι «οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των φόρων, που καταστρέφουν την οικονομία θα πρέπει να τερματιστούν». Έτσι, προτείνει την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος φορολογικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την μείωση των φορολογικών συντελεστών, την δικαιότερη κατανομή των βαρών και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, προκρίνει την επανεκκίνηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στα επίπεδα του

8% του ΑΕΠ και σε συνδυασμό με την απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ η ελληνική οικονομία να μπει σταδιακά σε τροχιά ανάκαμψης και ταυτόχρονα να αντιστραφεί η κατάρρευση των ιδιωτικών επενδύσεων. Ο Νίκος Καραμούζης ξεκαθαρίζει ότι σε κάθε περίπτωση «η ανταγωνιστικότητα δεν είναι ζήτημα μόνο του εργασιακού κόστους, που αποτελεί μόλις το 22% του συνολικού κόστους των βιομηχανικών επιχειρήσεων, αλλά είναι ο περιορισμός των άλλων συντελεστών κόστους παραγωγής». Σχετικά με τα επιτόκια, ο Νίκος Καραμούζης υπογραμμίζει ότι «τα σημερινά επιτόκια καταστρέφουν ακόμη και τις υγιείς επιχειρήσεις», τα οποία χαρακτήρισε «απαγορευτικά».

Αναφερόμενος στην πολιτική για την μείωση του ελλείμματος και την αποπληρωμή του χρέους καλεί τους κυβερνώντες αλλά και την τρόικα να κατανοήσει ότι «βασική απάντηση στο πρόβλημα του χρέους και των ελλειμμάτων είναι η αποκατάσταση τη ανάπτυξης στην οικονομία», επισημαίνοντας ότι «η απάντηση δεν είναι νέες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, που πλήττουν την συνολική ζήτηση», γιατί όπως εξηγεί «χωρίς την σταθεροποίηση των ιδιωτικής κατανάλωσης που αποτελεί το 75% του ΑΕΠ, θα είναι πολύ δύσκολο να ξαναδούμε θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη».

Keywords
Τυχαία Θέματα