ΤΤ: Τι δείχνουν οι έλεγχοι της ΤτΕ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», που παρουσιάζονται τα πορίσματα των ελέγχων της ΤτΕ, ούτε καν τα προσχήματα δεν τηρούνταν σε επιχειρηματικά δάνεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ που χορήγησε το ΤΤ.

Τη διετία 2008-2009 το ΤΤ προχώρησε σε εκταμιεύσεις δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, χωρίς τη διακράτηση μέρους του δανείου (haircut) για λόγους ασφαλείας, χωρίς επίκαιρα οικονομικά στοιχεία των δανειοδοτούμενων εταιριών, τη χρηματοδότηση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων κ.α.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ξεχωρίζει

η δανειοδότηση του επιχειρηματία Κυριάκου Γριβέα (πρόκειται για συνωνυμία με τον Κ.Γ. που διετέλεσε γενικός διευθυντής των πολιτικών γραφείων των πρώην πρωθυπουργών Τζαννή Τζαννετάκη και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη), βάσει της οποίας δάνειο ύψους 17 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκε σε προσωπικούς λογαριασμούς του κ. Γριβέα και της συζύγου του κας Αναστασίας Βάτσικα.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ελέγχου της ΤτΕ: «Τον 3/2009 και τον 7/2009 η Τράπεζα με την έγκριση δυο ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 17 δισ. ευρώ κατέστη η βασική πιστοδότρια Τράπεζα. Τα εκταμιευθέντα ποσά δεν χρησιμοποιήθηκαν σύμφωνα με τον καταγεγραμμένο στις συμβάσεις σκοπό των ομολογιακών δανείων, αλλά ουσιαστικά αντλήθηκαν από τους φορείς».

Σύμφωνα με το ίδιο πόρισμα: «Προκύπτει ότι η πλειονότητα των εκταμιευθέντων από την Τράπεζα κεφαλαίων καταβλήθηκαν στους φορείς – μετόχους, προς αγορά εταιριών τους, οι οποίες μάλιστα είχαν αρνητική καθαρή θέση. Επιπλέον προκύπτει ότι η πραγματική καθαρή θέση του ομίλου την 31.12.2009 (αφαιρώντας τις υπεραξίες) καθίσταται αρνητική (-14.850 χιλ. ευρώ) έναντι δανεισμού (σύνολο δανεισμού πλέον leasing) ύψους 30.471 χιλ. ευρώ».

Εκτός από τα αδικαιολόγητα δάνεια με τους αδικαιολόγητους όρους προς την εταιρία του κ. Γριβέα, τράπεζα και δανειοδοτούμενος προχώρησαν στην δημιουργία κοινής εταιρίας, της Post Bank Green Institue με ποσοστό συμμετοχής 50% η κάθε πλευρά. «Η πιστούχος (σσ. η εταιρία του Γριβέα) κατέβαλε τη συμμετοχή της από δάνεια» διαπιστώνεται στην έκθεση της ΤτΕ.

Η δραστηριότητα της εταιρίας που ασχολήθηκε με θέματα σχετιζόμενα με την πράσινη οικονομία, σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ «ήταν ζημιογόνα, απόρροια του περιορισμένου μεικτού περιθωρίου κέρδος και των υψηλών εξόδων διοίκησης και διάθεσης (ειδικά το 2011 τα έξοδα για δημόσιες σχέσεις και προβολή ανήλθαν στα 2,08 εκατ. ευρώ. Το ΤΤ χρηματοδότησε τη θυγατρική της με 500 χιλ. ευρώ τον Ιούνιο του 2010 και 2,5 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο 2010».

«Η Εσωτερική Επιθεώρηση της Τράπεζας», σημειώνεται στην έκθεση της ΤτΕ, «διαπίστωσε δαπάνες που δεν συμβαδίζουν με το σκοπό χρηματοδότησης, που ήταν η χρηματοδότηση του νέου προϊόντος Ηλιακή Ταράτσα».

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» δίχως την παραμικρή εξασφάλιση το ΤΤ ενέκρινε τον Σεπτέμβριο του 2009 δάνειο ύψους 97,3 εκατ. ευρώ στην Alapis, του επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη. Όπως διαπιστώνει ο έλεγχος της ΤτΕ «οι αναληφθέντες κίνδυνοι, όπως οι αναμενόμενες μειωμένες πωλήσεις, λόγω αρνητικής συγκυρίας, οι ανάγκες για σημαντικά ποσά κεφαλαίου κίνησης, ο ήδη υπάρχον υψηλός δανεισμός, η πιθανή απώλεια μακροπόθεσμων συμβάσεων με βασικούς πελάτες όπως Novartis, Bayer, Henkel, Procter & Gamble, Freserius, η σχεδόν αποκλειστική προμήθεια ελάχιστον ποσοτήτων Α’ υλών από τη συνδεδεμένη εταιρία Νεοχημική, αλλά και οι πληροφορίες από την αγορά για τα προβλήματα εξαγοράς της Νεοχημικής από την Carlyle, δεν αξιολογήθηκαν επαρκώς, καθώς επαληθεύθηκαν στο σύνολό τους».

Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ελεγκτές της ΤτΕ διαπίστωσαν σημαντικές παραλείψεις και παρατυπίες και στις διαδικασίες δανειοδότησης εταιριών συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, ωστόσο -όπως σημειώνουν πηγές της κεντρικής τράπεζας- το σύνολο των δανείων καλύπτονται από μεγάλης αξίας εξασφαλίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα