Σκάνδαλο εκατομμυρίων για … μία θέση εργασίας

Απίστευτο; Και όμως αληθινό. Όπως προκύπτει από απόφαση του αρμόδιου για τις επενδύσεις υφυπουργός Ανάπτυξης είναι δυνατόν για μια επένδυση όπου θα απασχοληθεί 1 (ολογράφως ΕΝΑΣ) εργαζόμενος να δοθούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η συγκεκριμένη περίπτωση που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το matrix24.gr αφορά την εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ», με δ.τ. «ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε.», συμφερόντων του Ομίλου Μπόμπολα η οποία πήρε το «πράσινο φως» από τον Νότη Μηταράκη για επιδότηση 19 εκατ. 150.000 ευρώ, προκειμένου να …απασχολήσει τελικά έναν εργαζόμενο!

Συγκεκριμένα, με την αριθμ. πρωτ. 40723/ΥΠΕ/5/01879/Ε/Ν.3299/2004/20-09-2013 απόφαση ενεκρίθη η υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.3299/04 της επιχείρησης «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ», με διακριτικό τίτλο «ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε.», για την ενίσχυση επένδυσής της με το κίνητρο της επιχορήγησης που αναφέρεται στην κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 40MW, στην θέση «Λύρκειο» στο Δήμο Μαντίνειας, του Νομού Αρκαδίας στο Δήμο Λυρκείας, του Νομού Αργολίδας, συνολικής ενισχυόμενης δαπάνης 47 εκατ. 875.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση το ποσοστό της επιχορήγησης ανέρχεται σε 40,00% επί του κόστους της επιχορηγούμενης επένδυσης, δηλαδή ποσό επιχορήγησης δέκα εννέα εκατομμυρίων εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ (19.150.000,00 €).

Στην αναρτητέα στο διαδίκτυο περίληψη (ΑΔΑ: ΒΛΓΨΦ- ΥΜ8) αναφέρεται ότι με την επένδυση θα δημιουργηθεί μία νέα θέση εργασίας που αντιστοιχούν σε 0,3 ΕΜΕ.

Πάντως, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, σε τέτοιου τύπου επενδύσεις (αιολικά πάρκα ή φωτοβολταϊκά) οι απασχολούμενοι δεν ξεπερνούν τα δύο άτομα, αφού συνήθως δεν χρειάζεται παρά μόνον ένας … φύλακας και ο.. αντικαταστάτης του, για την επιτήρηση του χώρου. Τα κοινοτικά κονδύλια προορίζονται κυρίως για τον απαιτούμενο για την επένδυση τεχνολογικό εξοπλισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα