Εκλέγει Γραμματέα – Εκτελεστική Επιτροπή η ΔΗΜΑΡ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο Φώτης Κουβέλης, στην ομιλία του, θα επικαλεστεί τις αποφάσεις του πρόσφατου Συνεδρίου και θα καλέσει όλους να τις υπηρετήσουν. Παράλληλα, θα ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, θα ζητήσει από το Μαξίμου να ξεκαθαρίσει στην τρόικα ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται νέα

-οριζόντια ή στοχευμένα- μέτρα και θα εκφράζει την εκτίμηση ότι το 2014 είναι σημαντική χρονιά πολιτικών εξελίξεων.

Προβληματισμός

Πάντως, το κλίμα της συνεδρίασης της νέας Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να καθορίσει η εκλογή του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Φώτης Κουβέλης θα προτείνει για τη θέση, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τον 35χρονο πρώην ειδικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, Θανάση Θεοχαρόπουλο. Πρόκειται για στέλεχος άγνωστο στον εσωκομματικό μικρόκοσμο της ΔΗΜΑΡ, που δεν γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος. Συνομιλητές του προέδρου της ΔΗΜΑΡ επικαλούνται την ανάγκη ανανέωσης στα όργανα και τα πρόσωπα, για να αιτιολογήσουν την απόφαση Κουβέλη. Ωστόσο, στελέχη της μειοψηφίας δεν κρύβουν την εκτίμησή τους ότι ο Φώτης Κουβέλης επιθυμεί να αναδείξει ως γραμματέα του κόμματος ένα «ελεγχόμενο» στέλεχος, που δε θα ανοίξει αυτόνομη πολιτική περπατησιά.

Σε κάθε περίπτωση, η εκλογή του κ. Θεοχαρόπουλου θα κρίνει και τη συνοχή της πλειοψηφίας, δηλαδή των «προεδρικών», καθώς αρκετά στελέχη που στηρίζουν τον πρόεδρο του κόμματος δεν έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα καταλάβει την υπ’ αριθμόν 2 θέση του κόμματος. Μένει, λοιπόν, να φανεί κατά πόσον ο κ. Θεοχαρόπουλος θα στηριχθεί από όλους τους «προεδρικούς» ή αν θα ξεκινήσει τη θητεία του με «κομμένα φτερά». Άλλωστε, θεωρείται δεδομένο ότι οι μειοψηφούντες «μεταρρυθμιστές» (Λυκούδης, Ψαριανός, Παπαδόπουλος) θα ψηφίσουν «λευκό», ενώ στην ίδια απόφαση κατευθύνεται και η έτερη μειοψηφική τάση -η εξ αριστερών- το «Αριστερό Δίκτυο».

Έξω οι βουλευτές

Στο στόχαστρο της κριτικής της μειοψηφίας αναμένεται να βρεθεί και η απόφαση του Φώτη Κουβέλη να μην συμπεριλάβει βουλευτές στην νέα Εκτελεστική Επιτροπή. Εσωκομματικοί αντίπαλοί του κατηγορούν τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ πως επιχειρεί να εξοβελίσει από την Εκτελεστική Επιτροπή τους διαφωνούντες βουλευτές Σπύρο Λυκούδη και Γρηγόρη Ψαριανό. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μάλλον δεν συνάδει με την πραγματικότητα, καθώς οι κκ. Λυκούδης και Ψαριανός θα μπορούσαν να κατέλθουν υποψήφιοι και να εκλεγούν με ξεχωριστή λίστα, παρά την απόφαση για μη συμμετοχή των βουλευτών στο όργανο.

Keywords
Τυχαία Θέματα