Αλλάζουν όλα λόγω… Τατσόπουλου

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τελικώς εμφανίστηκε διστακτικός ως το τέλος και δεν άκουσε τις εισηγήσεις -πολλών- συνεργατών του περί διαγραφής του βουλευτή. Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας εξωθούσε στην έξοδο τον Πέτρο Τατσόπουλο, επιδιώκοντας να «πείσει» τον βουλευτή να παραδώσει και την έδρα του και όχι απλώς να αποχωρήσει από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου,

ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον κ. Τατσόπουλο και τού επισήμανε ότι όρος παραμονής του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν να μην βγαίνει «εκτός γραμμής» εφεξής, κάτι για το οποίο ο βουλευτής και συγγραφέας απέφυγε να δεσμευθεί. Έτσι, οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν σε συναινετικό διαζύγιο, αφού στη συνάντηση των δυο ανδρών διαπιστώθηκε ότι το χάσμα είναι μεγάλο και δεν μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος.

«Τέλος στη συζήτηση»

Σε κάθε περίπτωση, στην Κουμουνδούρου ήδη θεωρούν το θέμα λήξαν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει σαφείς οδηγίες στα κεντρικά στελέχη του κόμματος να μην κάνουν τίποτα που θα ρίξει λάδι στη φωτιά της ίδιας συζήτησης. «Ο Τατσόπουλος έφυγε, δεν έχουμε πια κανέναν λόγο να ασχολούμαστε μαζί του», είναι η γραμμή στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ανεξάρτητος πια βουλευτής δε θα επηρεάσει την Κουμουνδούρου. Όπως προαναφέρθηκε, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προωθήσει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κόμματος, ώστε να αποφεύγονται τα «φάλτσα» στελεχών (που διαδέχονται το ένα το άλλο…) και να μην δίνεται προς τα έξω εικόνα Βαβέλ.

Σεβασμός της «γραμμής»

Το πλαίσιο των αλλαγών στους κανόνες λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος αναμένεται να τεθεί στην συνεδρίαση των βουλευτών, το απόγευμα της προσεχούς Τετάρτης. Μάλιστα, το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στη χθεσινή ανακοίνωσή του, επεσήμανε την «επιμονή στην πιστή τήρηση των δημοκρατικών αρχών λειτουργίας και του συντροφικού διαλόγου, με την ταυτόχρονη απόρριψη στάσεων που, αντί της συζήτησης όλων των απόψεων μέσα στις διαδικασίες της ΚΟ, προκρίνουν συστηματικά τη δημόσια και «επί παντός του επιστητού» έκφραση προσωπικών θέσεων αντίθετων προς αυτές που συλλογικά επεξεργαζόμαστε».

Στο στόχαστρο και ο Διαμαντόπουλος

Στο περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν την αυστηροποίηση των κανόνων λειτουργίας του κόμματος επιβεβλημένη, καθώς εκτός της υπόθεσης Τατσόπουλου, ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στη σέντρα στις αρχές της εβδομάδας και εξαιτίας του βουλευτή Καστοριάς, Βαγγέλη Διαμαντόπουλου και της επιλογής του να ντυθεί «παπα Σούρας» και να εμπλακεί σε λεκτική αντιπαράθεση με τον μητροπολίτη Σιατίστης, Παύλο. Εξάλλου, μία παράγραφος της ανακοίνωσης του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν αφορούσε στον Πέτρο Τατσόπουλο, αλλά… «φωτογραφικά» στον «παπα-Σούρα»: «Επίσης, ασκούμε αυστηρή κριτική προς οποιαδήποτε υβριστική και απαξιωτική δημόσια τοποθέτηση βουλευτή μας, η οποία προφανώς αντιστρατεύεται το κλίμα αλληλεγγύης και την κουλτούρα του χώρου μας. Άλλωστε, επ’ αυτών των θεμάτων, η ΚΟ θα συζητήσει στην προσεχή συνεδρίασή της με θέμα τον Κανονισμό λειτουργίας και την εφαρμογή του», αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα