Τράπεζες: Ζημιές και αρνητική καθαρή θέση

Μείωση εσόδων, αύξηση προβλέψεων, ζημιές και αρνητική καθαρή θέση θα παρουσιάσουν οι περισσότερες τράπεζες στο εννεάμηνο. Η Eurobank ανακοίνωσε πρώτη τα αποτελέσματα, ενώ το απόγευμα θα δημοσιοποιήσει τις επιδόσεις της η Τράπεζα Πειραιώς. Ακολουθούν αύριο η Εθνική Τράπεζα

και η Alpha Bank.

Τα αποτελέσματα της Eurobank αποτελούν βαρόμετρο καθώς αποτυπώσουν τα βασικά στοιχεία που επηρέασαν το εννεάμηνο. Το βασικότερό όμως είναι ότι περιλαμβάνουν το συνολικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών όπως τις έχει προσδιορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Έτσι μέχρι αύριο το απόγευμα, οπότε θα έχουν δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματά τους όλες οι τράπεζες θα γνωρίζουμε ποιες είναι οι ανάγκες της κάθε τράπεζας για την ανακεφαλαιοποίηση, δηλαδή ποια είναι η κατανομή των 28 δις. ευρώ.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα του εννεαμήνου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Euroxx η Εθνική θα παρουσιάσει ζημιές ύψους 1,39 δισ. ευρώ, η Alpha Bank ζημιές 490 εκατ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς απώλειες 321 εκατ. ευρώ. Έχοντας ήδη λογιστικοποιήσει τις ζημιές (πρό φόρων) ύψους περίπου 26 δισ. ευρώ απο το PSI τα κύρια στοιχεία που θα καθορίσουν τα αποτελέσματα του εννεαμήνου είναι η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών που οδηγεί σε μεγάλη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η «χαμηλή πτήση» των τραπεζικών εργασιών. Με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να ξεπερνούν το 20% οι τράπεζες θα υποχρεωθούν σε νέες μεγάλες προβλέψεις εξανεμίζοντας τα οργανικά κέρδη. Ισχυρή πίεση αναμένεται να παρουσιάσουν τα τραπεζικά έσοδα με τα επιτοκιακά έσοδα να εμφανίζουν συρρίκνωση άνω του 15% ενώ κοντά στο 5% εκτιμάται ότι θα κυμανθούν οι απώλειες από τα έσοδα προμηθειών. Θετικά θα επηρεάσει η μείωση των δαπανών που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 5% και 10%.
Με αρνητική καθαρή θέση, δηλαδή αρνητικά ιδία κεφάλαια, θα κλείσει και το εννεάμηνο για τις περισσότερες τράπεζες. Με εξαίρεση την Alpha Bank που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Euroxx θα παρουσιάσει θετική εικόνα (179 εκατ. ευρώ) οι υπόλοιπες βρίσκονται στο «κόκκινο»: η Euroxx εκτιμά σε -3,1 δισ. ευρώ τα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς και σε -2,1 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας. Σε ότι αφορά την Eurobank στο πρώτο τρίμηνο είχε παρουσιάσει σε επίπεδο τράπεζας αρνητικά ιδία κεφάλαια ύψους 230 εκατ. ενώ σε ενοποιημένο επίπεδα τα κεφάλαια του ομίλου ήταν στα 482 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι πέραν των προνομιούχων μετοχών ύψους 4 δισ. ευρώ που έχουν εκδώσει οι 4 μεγάλες τράπεζες, τον περασμένο Μάιο το ΤΧΣ προχώρησε στην ενίσχυσή τους με 18 δισ. ευρώ (ως προκαταβολή για την ανακεφαλαιοποίηση) ώστε να παραμείνουν βιώσιμες. Το ΤΧΣ θα ενισχύσει αυτή την εβδομάδα τις 4 μεγάλες με επιπλέον 7 δισ. ευρώ (ώστε να αποκτήσουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9%) η κατανομή των οποίων θα γίνει σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε τράπεζας και θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα εννεαμήνου. Επιπλέον τον προσεχή Ιανουάριο το ΤΧΣ θα διαθέσει στις 4 μεγάλες τράπεζες ακόμα 3 δισ. ευρώ. Έτσι το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την ανακεφαλαιοποιησή τους θα ανέλθει στα 28 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα