Επίκεινται αυξήσεις έως και 48,7% στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Μιλώντας πριν από δύο ημέρες στη Βουλή, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, επιβεβαίωσε ότι η πρόταση που κατέθεσε η Επιχείρηση στη ΡΑΕ προβλέπει αυξήσεις από 14,5% έως 48,7%, ανάλογα με την τιμολογιακή κλίμακα στην οποία εντάσσεται ο κάθε καταναλωτής. Σε συνέντευξή του χθες στο Mega, ο Α. Ζερβός

εκτίμησε πως οι τελικές αποφάσεις για τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, οι οποίες θα ληφθούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα είναι σαφώς μικρότερες από το 48%.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι η ΔΕΗ δεν δικαιούται να κάνει προτάσεις για αυξήσεις και ότι υποχρέωση της Επιχείρησης είναι να καταθέσει τα κοστολογικά της στοιχεία και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ΔΕΗ δεν δικαιούται να κάνει πρόταση αυτή τη στιγμή. Αυτό που είχε την υποχρέωση να κάνει -και έκανε- είναι ότι κατέθεσε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τα κοστολογικά της στοιχεία… Από αυτά τα κοστολογικά στοιχεία προκύπτει μία αύξηση κόστους η οποία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στις τελικές αποφάσεις, οι οποίες δεν είναι της ΔΕΗ για το ποιες θα είναι οι αυξήσεις».

Την αύξηση κόστους στο 1 δισ. ευρώ εκτίμησε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, αναφέροντας ωστόσο ότι αυτή δεν προέρχεται από λειτουργικά κόστη -ο ίδιος έκανε λόγο για 40% μείωση του μισθολογικού κόστους-, αλλά από άλλου είδους παράγοντες. Μάλιστα σημείωσε: «Αν ήταν μόνο τα λειτουργικά κόστη της ΔΕΗ, θα είχαμε μείωση αυτή τη στιγμή των τιμολογίων. Έχουν εκτιναχθεί άλλου είδους κόστη που αφορούν και τη λειτουργία της αγοράς».

Keywords
Τυχαία Θέματα