Στουρνάρας: Υπαρκτός ο κίνδυνος του Grexit

Ο ισχυρός άνδρας της ελληνικής οικονομίας επισημαίνει ότι η χώρα μας ακόμα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βγει από το ευρώ.

«Η απόφαση των εταίρων μας να μας δώσουν περισσότερα χρήματα από αυτά που περιμέναμε απομακρύνει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο. Ωστόσο ακόμα αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Τυχόν αποτυχία της Ελλάδας όσον αφορά το χρέος της θα τη διώξει από το ευρώ» τόνισε ο κ. Στουρνάρας

σχετικά με την εκταμίευση της δόσης.

«Πρόκειται για μια καθοριστική χρονιά για το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη» αναφέρει ο υπουργός και προσθέτει: «Θα τα καταφέρουμε αυτή τη χρονιά αν μείνουμε προσηλωμένοι στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Όμως θα έρθει το τέλος, αν το πολιτικό σύστημα θεωρήσει ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για να αντιμετωπιστεί. Ό,τι έχουμε κάνει μέχρι στιγμής είναι απαραίτητο, αλλά όχι επαρκές για να επιτύχουμε μία μόνιμη λύση για την Ελλάδα. Το θέμα τώρα είναι η εκτέλεση».

Πρωταρχικός στόχος για τον κ. Στουρνάρα την επόμενη χρονιά είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, οι αποκρατικοποιήσεις και τα κίνητρα για τις επενδύσεις.

Ωστόσο άφησε και μια νότα αισιοδοξίας για την επόμενη χρονιά: «Θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά το 2013. Αλλά αν μείνουμε σε αυτό το μονοπάτι, αν μειώσουμε το έλλειμμα και ολοκληρώσουμε τα μέτρα για την ανταγωνιστικότητα, το 2014 και το 2015 θα είναι πολύ ευκολότερα τα πράγματα».

Αρκετός λόγος γίνεται και για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ο κ. Στουρνάρας σημειώνει ότι υπάρχει χρόνος αυτή η μεταρρύθμιση να γίνει σωστά, με συνομιλίες με ακαδημαϊκούς, την κοινωνία, τις αγορές και τα πολιτικά κόμματα. «Η τρόικα μας έχει δώσει ήδη πολύ υλικό. Η φοροδιαφυγή δεν περιορίζεται μόνο στην πλούσια ελίτ. Είναι παντού: στην κορυφή, στη μέση, παντού», λέει ο υπουργός και φέρνει ως παράδειγμα: «πέρυσι ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών δήλωσαν ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ».

Τέλος, ο υπουργός τονίζει ότι αξιωματούχοι του υπουργείου του, του ΣΔΟΕ και της δικαιοσύνης θα ταξιδέψουν στο Παρίσι για να παραλάβουν το νέο αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ με Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει το χρόνο που θα γίνει αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα