ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ, Η ΚΡΥΦΗ ΑΠΕΙΛΗ

08:40 4/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Σοβαρά προβλήματα υγείας μπορούν να προκαλέσουν οι παθήσεις του θυρεοειδούς, σύμφωνα με τους ειδικούς. Από καρδιαγγειακά και υπογονιμότητα έως αποβολές στις εγκυμοσύνες.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός, βρογχοκήλη αλλά και καρκίνος του θυρεοειδούς είναι παθήσεις που ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και φαίνεται να συνδέονται με τις περιβαλλοντικές συνθήκες, τα είδη και την ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε καθώς και τις ιονίζουσες ακτινοβολίες.

Εν τω μεταξύ οι περισσότερες παθήσεις του θυρεοειδούς είναι πιο συχνές στις γυναίκες,

για άγνωστο μέχρι σήμερα λόγο.

Ο θυρεοειδής είναι ένας σημαντικός ενδοκρινής αδένας, που ρυθμίζει τις καύσεις και το μεταβολισμό, κρίσιμος και για τη λειτουργία του εγκεφάλου, ιδίως κατά τη διάρκεια της κύησης και τις πρώτης νεογνικής περιόδου. Οι ορμόνες που παράγει, η Τ3 τριωδοθυρονίνη και η Τ4 Θυροξίνη είναι ζωτικής σημασίας για τις κυτταρικές λειτουργίες.
Οι παθήσεις του θυρεοειδούς μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και επιπλοκές, όπως καρδιαγγειακά, απορρύθμιση του σακχάρου στους διαβητικούς, υπογονιμότητα,προβλήματα στην κύηση, αλλά και καρκίνο.

Εν τω μεταξύ, στο 0,6-1,6% των καρκίνων στις ΗΠΑ εμφανίζεται ο καρκίνος τους θυρεοειδούς και αφορά τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, επισημαίνει η Συντονίστρια Διευθύντρια του Τμήματος Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού & Σακχαρώδη Διαβήτη του Γ.Ν. Μελισσίων «Αμαλία Φλέμιγκ» κ. Ιωάννα–Πηνελόπη Τζαβάρα-Αγγελοπούλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 1995 οι θάνατοι από καρκίνο θυρεοειδούς αναφέρονται σε ποσοστό 0,35-0,38% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο στη χώρα μας και δυστυχώς δεν υπάρχουν νεότερα δεδομένα.

Keywords
Αναζητήσεις
ενδοκρινολογος τζαβαρα, τζαβαρα ενδοκρινολογος
Τυχαία Θέματα