ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ 120.000 ΜΑΘΗΤΩΝ

08:32 4/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Την ώρα που δεν έχει βρεθεί λύση προκειμένου να συναφθούν νέες συμβάσεις για τη μεταφορά των μαθητών το υπουργείο Εσωτερικών εκδίδει οδηγό στον οποίο περιγράφονται οι τυπικές ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δήμοι.

Η ΚΕΔΕ σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών είχε επισημάνει ότι σε σχέση με τον προγραμματισμό για τη μεταφορά των μαθητών κατά τη σχολική χρονιά 2012-2013, παραμένει ορατός ο κίνδυνος να μην έχει λυθεί

το θέμα μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ο βασικό λόγος η απίστευτη «βαβυλωνία» που έχει προκύψει στην όλη διαδικασία.

Η ΚΕΔΕ είχε επισημάνει ότι οι δήμοι δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες, πολλοί διαγωνισμοί που δρομολογήθηκαν έχουν κηρυχθεί άγονοι, ενώ ακόμη δεν έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ, που θα προβλέπει, εκτός από τις διαδικασίες και τους πόρους για τη χρηματοδότηση αυτής της αρμοδιότητας των δήμων.

Επιπλέον πολλές συμβάσεις δήμων για τη μεταφορά των μαθητών δεν εγκρίνονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά τη διαδικασία του προληπτικού ελέγχου με το εξής παράδοξο σκεπτικό, ότι αυτές δεν έχουν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά -όπως ο ίδιος ο νόμος ορίζει- από την αρμόδια Οικονομική Επιτροπή.

Επισημαίνεται ότι οι προβλεπόμενοι πόροι για τη μεταφορά των μαθητών για το 2012 ανέρχονται στο ίδιο με το 2011 ποσό των 140 εκατ. ευρώ, εξαιτίας όμως των συνεχών παρατάσεων για την οριστική επίλυση του προβλήματος, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του πραγματικού προϋπολογισμού.

Για το 2011 το πραγματικό κόστος ανήλθε στα 195 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 83 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν το 2011 και ένα μέρος ύψους 53 εκατ. ευρώ έχει καταβληθεί το 2012. Να υπογραμμιστεί επίσης ότι για να καλυφθεί το κόστος μεταφοράς των μαθητών για το 2011 τα 51 εκατ. ευρώ από τα 195 εκατ. ευρώ καλύφθηκαν από ίδιους πόρους των δήμων (ΚΑΠ), παρά το γεγονός ότι οι δήμοι δεν είχαν αυτήν την αρμοδιότητα ακόμη και παρά το ότι προβλέπεται ειδική επιχορήγηση των δήμων πέραν των δικών τους πόρων για το σκοπό αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα