Θετική αλλά… με αστερίσκους η έκθεση Κομισιόν για τα Σκόπια

Η έκθεση αναφέρεται αναλυτικά στα γεγονότα της 24ης Δεκεμβρίου του 2012, με τις ταραχές στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, που οδήγησαν στην όπως-όπως ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού και στην απόσυρση όλων των βουλευτών της αντιπολίτευσης από την κοινοβουλευτική διαδικασία. Η Κομισιόν πιστώνει στη FYROΜ ότι έχει προχωρήσει σε όλα τα θέματα, ενώ σημειώνει ότι μένουν ακόμη να γίνουν πολλά. «Πρόοδος έχει γίνει σε όλα τα θέματα που καλύπτει αυτή η αναφορά,

παρά την πολιτική κρίση που ξέσπασε το Δεκέμβριο του 2012», σημειώνεται χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα της έκθεσης της Κομισιόν για την πΓΔΜ, ενώ χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική «η πολιτική συμφωνία της 1ης Μαρτίου 2013, που βοήθησε τη χώρα να ξεπεράσει την πολιτική κρίση».

Η ονομασία

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ονομασίας, η έκθεση της Κομισιόν, στο κεφάλαιο των διμερών σχέσεων και σχέσεων καλής γειτονίας, υπογραμμίζει τη σημασία του «νέου momentum» που δημιουργείται στο Μακεδονικό μετά την νέα πρόταση που έχει καταθέσει ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. «Οι σχέσεις με τους γείτονες παραμένουν καλές και έχουν γίνει βήματα αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά και με τη Βουλγαρία», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Κομισιόν. «Οι συζητήσεις για το θέμα της ονομασίας αποκτούν ένα νέο momentum κατά τη διάρκεια της περιόδου που εξετάζεται σʼ αυτή την έκθεση, συνεχίζει η αναφορά της Κομισιόν, ενώ στο κεφάλαιο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-πΓΔΜ σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πήραν νέα τροπή από τον Ιανουάριο,με τις επισκέψεις του Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα και τα Σκόπια στις αρχές Ιανουαρίου, αλλά και με τις διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη στις 29 και 30 Ιανουαρίου», αναφέρεται στην έκθεση, η οποία συνεχίζει ως εξής: «Οι τελευταίες συνομιλίες διεξήχθησαν στις 8 και 9 Απριλίου, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ (σ.σ. Δηλαδή ο κ. Νίμιτς) παρουσίασε μία νέα πρόταση, με την οποία ελπίζει να ανοίξει ο δρόμος για σοβαρές συζητήσεις και δυνητικά, μια λύση».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση της Κομισιόν

Keywords
Τυχαία Θέματα