Πως θα «τρέξουν» τα warrants της Alpha Bank

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η τράπεζα:

«Η 2η Επαναληπτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank ενέκρινε στις 16.04.2013 με πλειοψηφία 98,41% το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της τραπέζης ύψους €4,6 δις. Έτσι, η Alpha Bank ξεκινάει πρώτη τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, με

την έγκριση του Η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης αναμένεται να λάβει χώρα εντός του Μαΐου.

Σημειώνεται ότι, η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών από το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας το οποίο έλαβε εξουσιοδότηση προς τούτο από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η τιμή διάθεσης είναι ίση με ή κατώτερη εκ των : α) το 50% επί της μέσης χρηματιστηριακής τιμής κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ημερών διαπραγμάτευσης, και, β) την τιμή κλεισίματος της μετοχής κατά την τελευταία συνεδρίαση. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι η μέση χρηματιστηριακή τιμή της Alpha Bank κατά τις τελευταίες 50 ημέρες διαπραγμάτευσης πριν της ανακοίνωσης των όρων είναι €1.00, τότε η τιμή διάθεσης θα είναι στα €0,50.

Σύμφωνα με το παραπάνω παράδειγμα, και αν υποθέσουμε την πλήρη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, θα εκδοθούν για τους ιδιώτες μετόχους 914,2 εκατ. νέες μετοχές προς €0.50 (δηλαδή €457.1 εκατ./€0,5), που συνεπάγεται αναλογία νέων προς παλιές μετοχές 1.7x. Έτσι, ένας μέτοχος που κατέχει σήμερα 100 μετοχές, θα χρειαστεί να πάρει 171,1 μετοχές ώστε να διατηρήσει το ποσοστό συμμετοχής του, δηλαδή να μην γίνει diluted, ή αλλιώς να επενδύσει συνολικά €85.5 (171 μετοχές x €0,5).

Η Alpha Bank αξιοποιεί τη θετική καθαρή της θέση άνω των €2 δις καθώς και το γεγονός ότι διαθέτει τις χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες . Οι μέτοχοι που θα συμμετέχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα επωφεληθούν όχι μόνο της καθαρής θέσης αλλά και των συνεργιών που θα προκύψουν με την Εμπορική Τράπεζα (οι οποίες εκτιμώνται άνω των €250 εκατ. ετησίως). Λόγω της πλεονεκτικής κεφαλαιακής θέσης της Τραπέζης και των κινήτρων συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην ανακεφαλαιοποίηση, καθίσταται εφικτή η διενέργεια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με όρους ελκυστικούς για τους ιδιώτες επενδυτές.

Mετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης η Alpha Bank θα διαθέτει δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (CT1) περίπου 8 δις και θα είναι η καλύτερα κεφαλαιοποιημένη εκ των συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα, διαθέτοντας επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα για κάλυψη μελλοντικών κινδύνων.

Ως εκ τούτου, η Alpha βγαίνει αποφασιστικά να αντλήσει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών με έκδοση κοινών μετοχών, με τους ιδιώτες να καλούνται να καλύψουν έως το 10% του συνόλου, δηλαδή €457 εκατ., ενώ στην περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης μπορεί να διατεθούν επιπλέον μετοχές αξίας €93 εκατ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα δικαιώματα προτίμησης (Rights) αφορούν μόνο το 10% της αύξησης και όχι το σύνολο της κεφαλαιακής ενίσχυσης των €4,6 δις. Συγκεκριμένα, οι μέτοχοι καλούνται να καταβάλουν για κάθε μία υφιστάμενη μετοχή 86c (€457,1 εκατ. / 534 εκατ. που είναι ο αριθμός των υφιστάμενων μετοχών), έναντι €8,6 ανά μετοχή που θα ίσχυε για να καλυφθεί το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών (€4,6 δις). Το τίμημα ανά μετοχή, είναι λοιπόν χαμηλό και δημιουργούνται συνθήκες περιορισμένης προσφοράς δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα, η κάλυψη της αύξησης να θεωρείται δεδομένη.

Επιπλέον, οι μέτοχοι που ασκούν τα δικαιώματα προτίμησης της αύξησης κεφαλαίου, λαμβάνουν δωρεάν τίτλους παραστατικούς δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (Warrants), τους οποίους εκδίδει το ΤΧΣ για τις μετοχές που θα κατέχει. Λόγω του περιορισμού της αύξησης στο 10% (12% αν γίνει η ιδιωτική τοποθέτηση σε στρατηγικούς και θεσμικούς επενδυτές), εξασφαλίζεται η μέγιστη αναλογία ενός warrant σε 9 μετοχές του ΤΧΣ (η αντιστοιχία γίνεται 7,31 μετοχές του ΤΧΣ εφόσον πραγματοποιηθεί η ιδιωτική τοποθέτηση για επιπλέον 2%).

Ο μέτοχος δηλαδή για κάθε μετοχή που αγοράζει αποκτά δωρεάν το δικαίωμα αγοράς εννέα μετοχών της Τραπέζης που κατέχει το ΤΧΣ σε προκαθορισμένη τιμή. Εάν στο διάστημα μέχρι της ενάσκησης του δικαιώματος αυτού η τιμή της μετοχής έχει ανέβει, η απόδοση της αρχικής μετοχής που αγόρασε θα έχει πολλαπλασιασθεί. Για παράδειγμα, επενδυτής που συμμετέχει στην αύξηση μπορεί να προβεί στην άσκηση του warrant και να αποκτήσει επιπλέον 9 μετοχές από το ΤΧΣ στην τιμή διάθεσης. Πρακτικά, η νέα του θέση είναι 10 μετοχές και αν η μετοχή έχει ανέβει εν τω μεταξύ 10% σε σχέση με την τιμή διάθεσης, το συνολικό του κέρδος γίνεται 10 επί 10%, δηλαδή 100%, διπλασιάζοντας την επένδυσή του. Με άλλα λόγια, μέσω των warrants δίνεται η δυνατότητα στον μέτοχο να αποκτήσει υπεραξία που αντιστοιχεί σε 10 μετοχές έχοντας όμως επενδύσει μόνο σε μία.

Η αξία των warrants που αντιστοιχούν σε 9 μετοχές του ΤΧΣ υπολογίζεται σε σχεδόν μία φορά την τιμή διάθεσης μίας νέας μετοχής. Αποτιμήσεις που κυκλοφορούν στα desks του Λονδίνου ανεβάζουν την τιμή του warrant (που δίνει 9 μετοχές) από 40c έως 1,20€. Μάλιστα, καθώς τα warrants θα εισαχθούν στο Χ.Α. άμεσα προς διαπραγμάτευση, οι επενδυτές θα μπορούν να εισπράξουν την αξία τους με μια απλή χρηματιστηριακή πώληση. Εάν διατηρήσουν τα warrants θα έχουν τη δυνατότητα να καρπωθούν το σύνολο του οφέλους με την εξάσκησή τους, πολλαπλασιάζοντας την αξία της αρχικής επένδυσης (βλέπε το ακόλουθο παράδειγμα).

Σημειώνεται ότι τα warrants μπορούν να ασκηθούν εντός πενταετίας και το ΤΧΣ δε μπορεί να διαθέσει τις μετοχές που θα προκύψουν από την αύξηση για 3 χρόνια».

Keywords
Τυχαία Θέματα