ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΨΑΧΝΟΥΝ «ΑΝΑΣΕΣ» ΣΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

09:45 9/8/2012 - Πηγή: Matrix24
Πρωτοφανή οικονομική ασφυξία αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των ιδιωτικών νοσοκομείων της χώρας και στρέφονται πλέον στον ιατρικό τουρισμό.

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Τα χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας έχουν «γονατίσει» το σύστημα υγείας, καθώς πολλές ιδιωτικές κλινικές -κυρίως οι μικρές- καταρρέουν δίχως να διαθέτουν κονδύλια ούτε για τη μισθοδοσία του προσωπικού τους. Μολονότι ο ΕΟΠΥΥ έχει διευρύνει την κίνηση των κλινικών, η ασυνέπεια στις πληρωμές -αφού το ταμείο είναι μείον και η προφανής εντολή της

κυβέρνησης προς τον Οργανισμό είναι να στηριχτούν πρωτίστως οι πληρωμές στα φαρμακεία- έχει δημιουργήσει συνθήκες έλλειψης ρευστότητας ρεκόρ στην αγορά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα χρέη του δημοσίου προς τις ιδιωτικές κλινικές μέχρι τα τέλη του 2011 ανέρχονται σε 820 εκατ. ευρώ, ενώ το 2012 έχουν καταβληθεί στις ιδιωτικές κλινικές προκαταβολές (το 90% των νοσηλίων περίπου) από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο.

Η έλευση δεκάδων χιλιάδων Λίβυων που έχουν κατακλύσει τις κλινικές έδωσε μικρή ανάσα στα ιδιωτικά νοσοκομεία, αφού ήδη πληρώθηκε από τη Λυβική κυβέρνηση το 50% των δαπανών φιλοξενίας και θεραπείας. Όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές η έλευση ειδικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας της Λιβύης έως τα τέλη Αυγούστου θα καθορίσει τον τρόπο πληρωμής του υπόλοιπου ποσού δεδομένου ότι υπάρχουν καταγγελίες για υπερκοστολογήσεις, ενώ θα επανακαθοριστούν και οι σχέσεις με τους λεγόμενους «ενδιάμεσους». Προς ώρας μόνο τα ιδιωτικά νοσοκομεία (π.χ. Metropolitan Hospital) που έχουν εξασφαλίσει letter of credits από τη λυβική κυβέρνηση φαίνεται ότι εξασφαλίζουν την πλήρη αποπληρωμή των οφειλών και δίδουν προοπτικές συνέχισης της συνεργασίας. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα πραγματοποιούνται επαφές ιδιωτικών νοσοκομείων και με το Βόρειο Ιράκ (Κουρδιστάν) αφού υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για νοσηλεία αρρώστων στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν είχε επιχειρηθεί να ανοίξει η εν λόγω αγορά από τον όμιλο Λιακουνάκου (Euromedica). Κοινός τόπος πάντως είναι ότι η πλειονότητα των μεγάλων κλινικών επιδιώκει την είσοδο της στον Ιατρικό Τουρισμό αποκτώντας τα κατάλληλα διεθνή πιστοποιητικά.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υγεία και Διευθύνων Σύμβουλος του «Μητέρα» Ανδρέας Καρδαπάνης σχολιάζοντας την αγορά αναφέρει ότι η Λιβύη διόγκωσε τον κύκλο εργασιών ορισμένων Ομίλων Υγείας το 2012, δίδοντας πλασματική εικόνα, εξέλιξη που εκτιμά ότι θα διαφοροποιηθεί το Β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους με αποτέλεσμα να υπάρξει εξορθολογισμός της αγοράς. Όπως υποστηρίζει, η ύφεση έχει σμικρύνει τις προσδοκίες για σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα και η κατ΄ουσίαν στάση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ έχει προκαλέσει έμφραγμα στον κλάδο και αρνητικές αλυσιδωτές αντιδράσεις στους προμηθευτές του. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες ο Όμιλος Υγεία θα εμφανίσει σημαντική άνοδο στα αποτελέσματα του το πρώτο εξάμηνο του 2012 συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αφού και το Μητέρα έχει εισέλθει ξανά σε τροχιά ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα που το Metropolit

Keywords
Τυχαία Θέματα