Τα δύο εμπόδια πριν από τη δόση

Ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να χόρτασε θερμά λόγια συμπαράστασης ακόμη και από τον συνήθως σκληρό για την Ελλάδα Πρωθυπουργό της Βαυαρίας Χ. Ζεεχόφερ, ωστόσο η ελληνική πλευρά καλείται να υπερβεί δύο ακόμα εμπόδια για να μπορέσει να ακούσει το τελικό «ναι» του Εurogroup ως προς την εκταμίευση των 34 δισεκατομμυρίων ευρώ και των 10 δισ επιπλέον που θα δοθούν για την επαναγορά.

Ως προς την επαναγορά, ο κ. Σαμαράς

ερωτήθη χθες στο Μόναχο και αρκέστηκε να σημειώσει ότι, «μέχρι την Δευτέρα ή την Τρίτη, θα μπορεί κανείς να πει με σχετική σιγουριά ότι τα πράγματα έχουν πάει καλά». Φαίνεται ότι το Υπ. Οικονομικών «αναζητά» επιπλέον 2 – 3 δισεκατομμύρια για να πετύχει το στόχο που έχει τεθεί από το ΔΝΤ και είναι χαρακτηριστικό πως χθες κυβερνητικά στελέχη, που πάντως δεν είχαν πλήρη εικόνα του βιβλίου προσφορών, έτρεμαν στην ιδέα να απαιτηθεί συμμετοχή και των ασφαλιστικών ταμείων, έστω και μερική, στη διαδικασία επαναγοράς.

Οι διατάξεις του φορολογικού, πάλι, έχουν ήδη αποσταλεί στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, μαζί με τα εναλλακτικά σενάρια που δημιουργήθηκαν βάσει των προτάσεων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονταν και οι ζυμώσεις με τα κόμματα της συμπολίτευσης. Ο Αντ. Σαμαράς επιστρέφει τα ξημερώματα της Τρίτης από το Όσλο όπου και, ως μέλος της αντιπροσωπείας της Ε.Ε., θα συμμετάσχει στην παραλαβή του Νόμπελ Ειρήνης ενώ στο περιθώριο της εκδήλωσης θα έχει συνάντηση και με την Άγκελα Μέρκελ.

Συνεπώς, εφόσον προγραμματισθεί, η συνάντηση με τους κ.κ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί παρά αύριο Τρίτη ή μεθαύριο Τετάρτη, καθώς το πρωί της Πέμπτης ο κ. Σαμαράς αναχωρεί για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Δεδομένου, πάντως, ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να έχει καταθέσει – ακόμη καλύτερα ψηφίσει το φορολογικό μέχρι την Πέμπτη, είναι εξαιρετικά πιθανό οι όποιες συνεννοήσεις να γίνουν τηλεφωνικώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα