Πρόσθετους φόρους φέρνει η κατάργηση φοροαπαλλαγών

Σύμφωνα με τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου,  καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν έκπτωση φόρου 10% των δαπανών του φορολογούμενου για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Θα ισχύουν μόνο όσες σχετίζονται με την υγεία. Συγκεκριμένα θα εκπίπτει 10% από το φόρο εισοδήματος μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις κι αυτές μόνο κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή και ασφαλιστικές εταιρείες και

κατά το μέρος που υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος.

Επίσης θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά 10% από το φόρο οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο.

Για παράδειγμα:

-Φορολογούμενος με 1 παιδί και εισόδημα 18.000 ευρώ που πληρώνει 2.500 ευρώ ετησίως για τόκους στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, 700 ευρώ για φροντιστήρια και 800 ευρώ για ασφάλεια ζωής. Ο φόρος που αναλογεί για το 2012 με βάση την ισχύουσα φορολογική κλίμακα  ανέρχεται σε 1.720 ευρώ. Από το ποσό αυτό θα αφαιρεθούν 400 ευρώ λόγω των εκπτώσεων δαπανών. Ο τελικός φόρος θα περιοριστεί στα 1.320 ευρώ.  Ο φόρος που αναλογεί το 2013 στον ίδιο φορολογούμενο με την νέα κλίμακα διαμορφώνεται σε 1.830 ευρώ ενώ αν αφαιρεθεί το επίδομα παιδιού των 320 ευρώ τότε το ποσό της φορολογικής επιβάρυνσης περιορίζεται  στα 1.510 ευρώ. Επειδή όμως από τα εισοδήματα του 2013 καταργούνται οι φοροαπαλλαγές ο φορολογούμενος δεν θα έχει έκπτωση φόρου 400 ευρώ και  αντί να έχει όφελος θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 190 ευρώ παραπάνω σε σχέση με το 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα