ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

08:55 9/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα έχει εκτροχιαστεί και πλέον ο στόχος είναι για το τέλος του έτους.


Η ολοκλήρωση της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση καθώς η αναζωογόνηση

του τραπεζικού συστήματος αποτελεί προϋπόθεση για την αποκατάσταση των συνθηκών ρευστότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα έχει εκτροχιαστεί. Πλέον, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών, η ολοκλήρωση των αυξήσεων μετατίθεται για το τέλος του έτους. Το σημαντικό είναι ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης με την ενίσχυση των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών -Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς- με κεφάλαια ύψους 18 δισ. ευρώ. Αν όλα πάνε καλά και η νέα κυβέρνηση εξασφαλίσει το πράσινο φως από το Eurogroup για την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής τότε μέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένεται να εκταμιευτεί η δεύτερη και τελευταία δόση των 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, τα κεφάλαια αυτά θα έπρεπε ήδη να έχουν εκταμιευτεί.

Το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης είναι κομβικό. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς έθεσε άμεση προτεραιότητα το ζήτημα της επαρκούς και ταχύτατης επανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας ώστε να μπορέσει να στηρίξει έμπρακτα όλο το εύρος της οικονομικής δραστηριότητας. Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, μόνο αν αποκατασταθεί η κεφαλαιακή υγεία των τραπεζών θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της οικονομίας. «Αυτή τη στιγμή», υπογραμμίζει επιτελικό στέλεχος τράπεζας, «οι τράπεζες βρίσκονται σε κατάσταση νεκροφάνειας καθώς λόγω της αβεβαιότητας χρηματοδοτούνται μέσω του ELA από το ευρωσύστημα (το οποίο έχει υψηλότερο κόστος) ενώ οι τράπεζες, για να διατηρήσουν τις καταθέσεις τους, προσφέρουν ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια».

Το κρίσιμο και εξαιρετικά ακανθώδες ζήτημα είναι αν τελικά θα δοθούν ικανά κίνητρα για τη συμμετοχή ιδιωτών στο εγχείρημα. Πρόκειται για δύσκολη άσκηση καθώς το εξαιρετικά μεγάλο ποσό, που η τρόικα το εκτιμά κοντά στα 50 δισ. ευρώ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τις δυνατότητες προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων. Εργαλεία και δυνατότητες υπάρχουν, ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, το κλειδί για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι να περιοριστεί το μέγεθος των αποτιμησιακών απωλειών από το PSI. Υπογραμμίζεται ότι οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αποτιμούν τα νέα ομόλογα σε τρέχουσες αξίες, κάτι που επιβαρύνει δυσανάλογα τις επιπτώσεις.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, ο τρόπος κάλυψης των ζημιών από την BlackRock, η εποπτική αναγνώριση της αναβαλλόμενης φορολογίας, η δυνατότητα αποτίμησης των νέων ομολόγων στην ονομαστική τους αξία και τα κίνητρα που θα καθορίσο

Keywords
Τυχαία Θέματα