ΠΡΟΒΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

08:40 9/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Την αρχή μιας σκληρής πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά σηματοδότησε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Οι προγραμματικές δηλώσεις τελείωσαν, η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και πλέον η πολιτική επικαιρότητα μπαίνει στο δρόμο της, με

τη Βουλή να λειτουργεί κανονικά και την κυβέρνηση να προωθεί την πολιτική της. Στο πλαίσιο αυτό, όπως φάνηκε και κατά το τριήμερο στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να ξεκινήσει από… νωρίς το σκληρό ροκ, καθώς στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι «η κυβέρνηση έχει δώσει το στίγμα των προθέσεών της. Θα εφαρμόσει κανονικά το Μνημόνιο, θα ξεπουλήσει τα πάντα». «Κι εμείς θα είμαστε εδώ για να τη σταματήσουμε», συνεχίζουν προαναγγέλλοντας ότι η σκληρή αντιπολίτευση έχει ήδη ξεκινήσει.

Έτσι, και στις δύο ομιλίες του στη Βουλή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταφέρθηκε σε οξείς τόνους κατά του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, αλλά και κατά των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη αντίστοιχα. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας στοχοποίησε και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, «υπενθυμίζοντας» ότι ο κ. Στουρνάρας «ήταν μνημονιακός κι όταν ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήριζε καταστροφική αυτή την πολιτική».
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «μερκελιστή», ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει να εννοηθεί ότι αν προχωρήσουν οι σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει και ποινικές ευθύνες όλων όσοι βάλουν την υπογραφή τους στο «ξεπούλημα».

Πρόβα εξουσίας

Συν τοις άλλοις, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα για να κρύψει ότι πλέον ο πολιτικός σχεδιασμός της Κουμουνδούρου επικεντρώνεται στην… επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν –και αυτή την εκτίμηση ασπάζεται και ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr- ότι η κυβέρνηση Σαμαρά, εφόσον κρατήσει την πολιτική γραμμή που παρουσιάζει, περί τήρησης του Μνημονίου, θα βρεθεί σε καθεστώς αστάθειας πολύ σύντομα. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «ο πολιτικός χρόνος ολοένα και συμπυκνώνεται, γιατί οι αντοχές του λαού μειώνονται».

Έτσι, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολούνται μόνο με το είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσουν, αλλά και με την «επόμενη μέρα», προεξοφλώντας την εκλογική συντριβή του Αντώνη Σαμαρά και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Για το λόγο αυτό, εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρωτολογία του, το απόγευμα του Σαββάτου, χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «μνημονιακή παρένθεση», ενώ μια ημέρα αργότερα, χθες βράδυ, τόνισε με νόημα, απευθυνόμενος προς τον Αντώνη Σαμαρά: «Είστε η τελευταία στάση του Μνημονίου και θα είμαστε η νέα αρχή μετά τα ερείπια που θα αφήσει η πολιτική σας».

Keywords
Τυχαία Θέματα