ΣΤΟΝ «ΛΑΚΚΟ ΤΩΝ ΛΕΟΝΤΩΝ» ΣΗΜΕΡΑ, Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

08:25 9/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Με… άγριες διαθέσεις υποδέχονται σήμερα, στο Eurogroup, τον Γιάννη Στουρνάρα. Το «μενού» περιλαμβάνει μειώσεις αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια, καταβολή του τέλους ακινήτων, λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς, απομάκρυνση κρατικών υπαλλήλων και εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης

και κίνησης.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η διαπραγμάτευση για παράταση του μνημονίου μετατοπίζεται χρονικά για ..αργότερα: Οι πιστωτές περιμένουν πρώτα να δουν πως η Αθήνα είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει τους «κανόνες» και από εκεί και πέρα θα δείξει αν θα ανοίξουν την «πόρτα» στην λεγόμενη επαναδιαπραγμάτευση.. Το μόνο ίσως «παράθυρο» που άφησαν ανοιχτό ήταν εκείνο για αντικατάσταση κάποιων μέτρων με άλλα -πειστικά όμως- ισοδύναμα.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσει να πείσει τους ομολόγους του ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και θα χρειαστεί κατανόηση και χρονική παράταση στην εφαρμογή των μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση με όλα τα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού εκτός πορείας (ενδεικτική η «τρύπα» στα έσοδα που δεν αποκλείεται να αγγίξει και τα 2,6 δισ. €), πιστωτές και Κυβέρνηση θα πρέπει να βρουν μια «φόρμουλα» ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού. Ίσως και με πρόσθετα μέτρα..

Λένε πως η καλή (ή η κακή) μέρα φαίνεται από το πρωί.. Έτσι και η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τους Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, έδωσε μια πρόγευση για το τι πρέπει να περιμένει η Αθήνα από την συνεδρίαση του Eurogroup.

Εκεί έγινε σαφές ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν στον προϋπολογισμό θα εφαρμοστούν κανονικά: Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται το «ψαλίδι» αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια, η μείωση υπερωριακών αμοιβών των γιατρών και οι περικοπές σε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση ανώτατου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά την συνάντηση με την τρόικα: «Τα ειδικά μισθολόγια περιλαμβάνονται στα μέτρα του προϋπολογισμού που ήδη έχουν ψηφιστεί. Θα δούμε πως θα το εφαρμόσουμε».

Για το 2012 υπάρχει και η πρόβλεψη για απομάκρυνση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, και για «λουκέτα» σε 60 -80 δημόσιους οργανισμούς, αλλά και η εξίσωση των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Κανονικά θα πληρωθεί και το «χαράτσι» για τα ακίνητα μέσα στην φετινή χρονιά: Σκέψεις υπάρχουν για αποσύνδεσή του από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, θα σταλεί όμως σχετικό ραβασάκι από την Εφορία και θα εξοφληθεί ίσως και σε 12 δόσεις..

Οι επικεφαλής Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ ήταν επιφυλακτικοί και για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κυβέρνηση μέσω των προγραμματικών της δηλώσεων, κυρίως σε επίπεδο αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου «έθεσαν θέμα υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων, τις οποίες και εξαγγείλαμε μέσω των προγραμματικών δηλώσεων».

Με αστερίσκους υποδέχτηκαν και την πρόταση- έκπληξη του υπουργού Οικονομικών για αποδοχή ελληνικών ομολόγων ως τίμημα για τις αποκρατικοποιήσεις: Η τρόικα επιθυμεί να μεταφέρει πρώτα την συγκεκρ

Keywords
Τυχαία Θέματα