ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

Ανησυχία επικρατεί τελικά στο υπουργείο Υγείας για την πιθανότητα μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου, παρά τις διαβεβαιώσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ ότι τα περιστατικά είναι αναμενόμενα. Συνεχείς συσκέψεις για νέα μέτρα και στις αιμοδοσίες.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Επί ποδός βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες προκειμένου να λάβουν νέα μέτρα για την προστασία

των πολιτών από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου. Τα δύο περιστατικά του ιού στην Αθήνα φαίνεται ότι άνοιξαν στον ασκό του Αιόλου και όλοι φοβούνται πλέον ότι θα υπάρξουν πολύ περισσότερα κρούσματα.

Γι αυτό και εξετάζονται νέα μέτρα και ειδικά στις αιμοδοσίες ώστε να μην μεταδοθεί ο ιός μέσω του αίματος. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η πιθανότητα να υιοθετηθεί νέος πιο εξελιγμένος τρόπος εξέτασης του αίματος κάτι όμως που θα συζητηθεί σε βάθος στη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Άλλωστε τα περιστατικά αυξάνονται (εντοπίσθηκαν 5 αιμοδότες θετικοί στον ιό σε 110.000 μονάδες αίματος), ενώ οι ψεκασμοί που έπρεπε να γίνουν από την περιφέρεια δεν έγιναν χρονικό σημείο που χρειαζόταν και πλέον φαίνεται πως είναι αργά. Και επειδή ελάχιστα μπορούν στην πράξη να γίνουν τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα καλοκαιρινά έντομα, μοιάζουν τα πιο ενδεδειγμένα.

Να σημειωθεί ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του δήγματος (τσιμπήματος) των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία». Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τόσο τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κλπ, όσο και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κλπ).

Από το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνεται επίσης το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες. Σε επίπεδο κοινότητας συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων, καθαρισμός αγωγών ομβρίων υδάτων και άλλα μέτρα υγειονομικής διαχείρισης περιβάλλοντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα