ΠΡΟΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΟΔΕΥΕΙ Η ΑΤΕ

Η πιθανότερη λύση προβλέπει τη διάσπαση της ΑΤΕ σε καλό και κακό κομμάτι με το καλό κομμάτι να απορροφηθεί από άλλη ελληνική τράπεζα και το κακό να τεθεί υπό εκκαθάριση.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας κυβέρνηση και τρόικα αναμένεται να επιλέξουν τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης της ATEBank

με πιθανότερη λύση την διάσπαση της τράπεζας σε καλό και κακό κομμάτι. Ήδη εγχώριες τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του υγιούς τμήματος της τράπεζας με την Πειραιώς, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι ο επικρατέστερος διεκδικητής.

Τρεις είναι οι βασικές εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται. Η πρώτη είναι να πραγματοποιηθεί νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου την οποία θα καλύψει ο μέτοχος, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο, κάτι που θεωρείται πολύ δύσκολο δεδομένων των δημοσιονομικών συνθηκών.

Η δεύτερη λύση είναι να «σπάσει» σε «καλό» και «κακό» κομμάτι, όπου το κακό τμήμα θα τεθεί υπό εκκαθάριση, ενώ το «καλό» θα συνεχίσει την αυτόνομη λειτουργία του στο πρότυπο της νέας Proton.

Η τρίτη λύση και πιθανότερη, καθώς φαίνεται να αποτελεί και επιλογή της τρόικας, προβλέπει επίσης τη διάσπαση σε καλό και κακό κομμάτι με το καλό κομμάτι να απορροφηθεί από άλλη ελληνική τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες η Bain η οποία λειτουργεί ως σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) επίσης έχει προτείνει ως βέλτιστη επιλογή την τρίτη λύση. Στην περίπτωση που εκλεγεί τελικά η τρίτη λύση η Πειραιώς φαίνεται να έχει σαφές προβάδισμα. Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι του 2010 ο Όμιλος Πειραιώς είχε καταθέσει πρόταση για την απόκτηση της ΑΤΕBank και του ΤΤ έναντι 701 εκατ. ευρώ, πρόταση ωστόσο που δεν έγινε αποδεκτή.

Η τρόικα εδώ και καιρό ασκεί πιέσεις για άμεση οριστική λύση του προβλήματος, προκρίνοντας τη διάσπαση της τράπεζας σε «καλό» και «κακό» κομμάτι, όπου το «κακό» κομμάτι θα τεθεί υπό εκκαθάριση, ενώ το «καλό» τμήμα θα απορροφηθεί από άλλη τράπεζα.  Μετά το «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων τα κεφάλαια της ATEBank εξανεμίστηκαν και σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών σήμερα η καθαρή θέση της είναι αρνητική κατά πολλά δις. ευρώ. Ηδη η ΑΤΕ έχει λάβει δύο φορές παράταση για τη μη δημοσίευση του ισολογισμού του 2011 προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης. Υπογραμμίζεται ότι όποια λύση και αν επιλεγεί δεν υπάρχει καμία επίπτωση στους καταθέτες και τους συνεπείς δανειολήπτες.

Σημειώνεται ότι ήδη η διοίκηση της τράπεζας έχει εφαρμόσει πρόγραμμα περιορισμού δαπανών και ενεργητικού, με επιτυχία, ξεπερνώντας τους στόχους σε ό,τι αφορά τη μείωση των δαπανών, ενώ παράλληλα έχει προχωρήσει στην πώληση αρκετών θυγατρικών εταιρειών του ομίλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα