ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΘΑ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ Η ΕΓΧΩΡΙΑ ΤΡΟΪΚΑ

Σε δεύτερο ρόλο ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν πιστεύει ότι είναι άμεσα εφικτή η επαναδιαπραγμάτευση, μετά τη χθεσινοβραδινή απόφαση των πολιτικών αρχηγών να αναλάβουν οι ίδιοι πολιτική διαπραγμάτευση για την αλλαγή των όρων του Μνημονίου.


Παρέμβαση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τους δύο πολιτικού αρχηγούς που στηρίζουν το

σχήμα, προκειμένου να καταστεί εφικτή η μεταβολή όρων του μνημονίου – με πρώτο το χρόνο δημοσιονομικής προσαρμογής – «έβγαλε» η χθεσινή συνάντηση κορυφής των Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη. Παρά το γεγονός ότι δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα, η συνάντηση των τριών ανδρών την επόμενη εβδομάδα – αλλά και οι πληροφορίες από τα τρία επιτελεία – κάνουν λόγο για άμεσες κινήσεις της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση. Οι τρεις αρχηγοί επαναβεβαίωσαν ότι το σχήμα παραμένει αρραγές, αφήνοντας επί του παρόντος πίσω την ένταση των τελευταίων 24ώρων.

Το κυβερνητικό επιτελείο θα επιδιώξει να διαμορφώσει μία ελληνική εκδοχή μνημονίου, προκειμένου να απαντήσει στο μείζον πρόβλημα της ύφεσης, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί λεπτομερώς στη συνάντηση τις επόμενης εβδομάδας.

Ως προς τη διαπραγματευτική ομάδα, που ζητούσε ο κ. Βενιζέλος, φαίνεται ότι συμφωνήθηκε οι συζητήσεις να μην περιορισθούν σε επίπεδο τρόικας ή Eurogroup αλλά να διεξαχθούν στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, δηλαδή σε κύκλο συναντήσεων του ίδιου του κ. Σαμαρά και, δευτερευόντως, των δύο άλλων πολιτικών αρχηγών.

Ως προς τον κ. Στουρνάρα, η φράση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι «είναι ικανός να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική, όπως ακριβώς την έχουμε συμφωνήσει οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί», καταδεικνύει τη διάθεση τουλάχιστον του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει τμήμα της διαπραγμάτευσης και, ενδεχομένως, μέρος του πολιτικού οφέλους, εφόσον αυτή καταλήξει επιτυχώς για τη χώρα. Ο κ. Στουρνάρας παρέμεινε στο πρώτο μόνον μέρος της συνάντησης, ενημερώνοντας για το Eurogroup, και εν συνεχεία παρέμειναν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί προκειμένου να καταλήξουν στον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα