Στρατηγική συμφωνία με ισραηλινό fund για την Εθνική Τράπεζα

«Έκλεισε» η συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας με αμερικανο-ισραηλινό fund για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρίας διαχείρισης ακινήτων του ομίλου ΕΤΕ, Εθνική – Πανγαία. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία και μια μεγάλη ξένη επένδυση για τη χώρα. Η συμφωνία μπορεί να προσεγγίσει το 1 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική

θα μεταβιβάσει πάνω από το 50% της Πανγαία σε εταιρία συμφερόντων του ισραηλινού επιχειρηματία ενώ θα διατηρήσει τον έλεγχο και τη διοίκηση της εταιρίας. Οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε όλα και απομένουν μόνο οι εγκρίσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την Κομισιόν κ.α. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται άμεσα εντός των επομένων ημερών.

Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά και η συμφωνία των δυο πλευρών ολοκληρωθεί θα πρόκειται για μια μεγάλη ξένη επένδυση που θα αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο για την Εθνική Τράπεζα αλλά ευρύτερα για την εγχώρια οικονομία και τις προοπτικές της χώρας. Αναλυτικότερα σε ότι αφορά τη συμφωνία, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου 2013 η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Εθνική Πανγαία έφτανε το 1 δισ. ευρώ ωστόσο κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας θα μεταφερθούν στην εταιρία και άλλα ακίνητα του ομίλου ΕΤΕ για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρίας.

Με την συναλλαγή η Εθνική ενισχύσει αποφασιστικά την κεφαλαιακή της βάση. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου ο pro forma δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων του ομίλου είχε διαμορφωθεί στο 9,2%. Στόχος της διοίκησης της τράπεζας είναι, μέσω κινήσεων όπως η μεταβίβαση πακέτου μετοχών της Πανγαία, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας να ξεπεράσει αισθητά το 10%. Στα σχέδια του ομίλου περιλαμβάνεται επίσης η πώληση του Αστέρα της Βουλιαγμένης (διαδικασία που είναι σε εξέλιξη και έχει προσελκύσει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον), την Εθνική Ασφαλιστική κ.α. Σε ότι αφορά τις διεθνείς δραστηριότητες στρατηγική επιλογή της διοίκησης είναι η διατήρηση της ισχυρής παρουσίας στην Τουρκία -που αποτελεί πάνω από το 70% των εργασιών του ομίλου στο εξωτερικό- και η αποδέσμευση από τις περισσότερες χώρες της Βαλκανικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα