«Τσεκούρι» σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Χοντρό» είναι το «ψαλίδι» στις Κρατικές δαπάνες, καθώς σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 που κατατέθηκε στην Βουλή από το υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, θα φτάσει τα 3,1 δισ. ευρώ.

Προάγγελο νέων πρόσθετων μέτρων, συνιστά το νέο δημοσιονομικό κενό των 936 εκατ. ευρώ, το οποίο προέκυψε για το 2014, επειδή δεν πρόκειται να εφαρμοστούν δύο αρχικώς συμφωνηθέντα μέτρα που προέβλεπαν:

-

πρόσθετες περικοπές 336 εκατ. ευρώ στους μισθούς και τις συντάξεις των ένστολων μέσω ενός νέου μισθολογίου και

- αύξηση των εσόδων του ΟΑΕΕ κατά 600 εκατ. ευρώ μέσω της επιβολής εισφοράς ακαθάριστα έσοδα όλων των επιχειρήσεων.

Οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2014 δεν ενσωματώνουν τη μείωση των μισθών και των συντάξεων των αποστράτων, ούτε την επιβολή εισφοράς στις επιχειρήσεις υπέρ του ΟΑΕΕ. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ρίξει το «μπαλάκι» στο Υπουργείο Εργασίας που αναζητά μέτρα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος με νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα για την κάλυψη του νέου αυτού δημοσιονομικού κενού!

Κατά τα άλλα, οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις θα είναι το 2014 λιγότερες κατά 133 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος, λόγω των παρεμβάσεων που είχαν προβλεφθεί στο επικαιροποιημένο ΜΠΔΣ, όπως ο περιορισμός των προσλήψεων αναπληρωτών καθηγητών εξαιτίας της αύξησης των ωρών διδασκαλίας, η μείωση του προσωπικού που υπηρετεί με συμβάσεις αλλά και του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές.

Ακόμη προβλέπονται περικοπές κατά 2,664 δισ. ευρώ στις δαπάνες για λοιπές συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και παροχές υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης με την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων που προβλέπουν:

- Την διακοπή της χορήγησης του ΕΚΑΣ από την 1η-1-2014, σε όσους χαμηλοσυνταξιούχους δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος ηλικίας.

- Την περικοπή της δαπάνης για την καταβολή τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων

- Την περικοπή των επιδομάτων ανεργίας

- Την περικοπή των παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ κατά 529 εκατ. ευρώ,

- Την περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ κατά 1,032 δισ. ευρώ.

Στο προσχέδιο προβλέπεται και μείωση των λειτουργικών και των λοιπών δαπανών του κράτους κατά 1,194 δισ. ευρώ στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της εθνικής άμυνας, της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.α.

Αδιάθετα αναμένεται να παραμείνουν έως το τέλος του έτους 1,4 δισ. ευρώ από το σύνολο των 8 δισ. που έχουν προβλεφθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα