Στη μέγγενη της Κομισιόν οι Τράπεζες

09:22 9/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Στη μέγγενη της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν θα βρεθούν αυτή την εβδομάδα οι εγχώριες τράπεζες καθώς μεθαύριο Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, καταφθάνει στην Αθήνα ο κ. Γκερτ Γιαν Κούπμαν αναπληρωτής διευθυντής της DGCompetition.

Το επιτελείο της διεύθυνσης ανταγωνισμού θα συναντηθεί με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών και θα

συζητηθούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών. Οι τεχνοκράτες της Κομισιόν πιέζουν προς μια και μόνη κατεύθυνση: δραστικές ενέργειες με στόχο την ταχύτερη αποπληρωμή της βοήθειας που έχουν λάβει οι τράπεζες από τον δημόσιο τομέα και κατ’ επέκταση τους φορολογούμενους. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει οι εγχώριες τράπεζες να προχωρήσουν σε εκτεταμένες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και να παραμείνουν μόνο με τα απολύτως απαραίτητα. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, με τις κινήσεις αυτές θα «απελευθερώσουν» πολλά δις. ευρώ τα οποία θα μπορούσαν να διαθέσουν για την αποπληρωμή της βοήθειας που έχουν λάβει καθώς και για την μείωση της έκθεσής τους από τη ρευστότητα της ΕΚΤ.

Με λίγα λόγια η Κομισιόν πιέζει τις τράπεζες για τα πάντα: μείωση μεγέθους μέσω μείωσης καταστημάτων και προσωπικού, άμεση πώληση όλων των θυγατρικών που δεν σχετίζονται με τραπεζικές εργασίες και ριζική επανεξέταση των θυγατρικών που διαθέτουν στα Βαλκάνια με στόχο την μείωση της παρουσίας τους.

Οι εγχώριες τράπεζες αντιτείνουν ότι οι πωλήσεις πρέπει να γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Αν δεν γίνει αυτό τονίζουν, τότε θα πραγματοποιηθούν πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων σε εξευτελιστικές τιμές κάτι που δεν εξυπηρετεί το στόχο για την ταχύτερη αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας που έχουν λάβει.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τα Βαλκάνια υπογραμμίζουν ότι σήμερα το ενδιαφέρον για τις τράπεζες των χωρών της περιοχής είναι μηδαμινό και η πώλησή τους θα είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές ζημιές για τις εγχώριες τράπεζες. Επιπλέον θα οδηγούσε στο να χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία για μεγάλα κέρδη μόλις η κατάσταση ομαλοποιηθεί και τα Βαλκάνια επανέλθουν σε αναπτυξιακή πορεία. «Μόνο διατηρώντας τις θέσεις τους στα Βαλκάνια», υπογραμμίζει στέλεχος τράπεζας, «θα αυξηθούν οι πιθανότητες να αποπληρώσουν οι τράπεζες την κρατική βοήθεια που έχουν λάβει».

Οι εγχώριες τράπεζες έχουν να αντιπροτείνουν στην DGComp δυο εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να αποφευχθεί, η άμεση πώληση των θυγατρικών τους στα Βαλκάνια. Η πρώτη περιλαμβάνει τη συγχώνευση τραπεζικών δικτύων και τη δημιουργία κοινών θυγατρικών όπου κάθε συστημική τράπεζα θα αποκτήσει μετοχές ανάλογα με το ειδικό βάρος της παρουσίας της στο εξωτερικό. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει το ξεκαθάρισμα του δικτύου στη βάση της αξιοποίησης του συγκριτικού πλεονεκτήματος που έχει κάθε όμιλος σε κάθε χώρα με αποχώρηση από τις αγορές που διατηρεί αδύναμη παρουσία. Δηλαδή την ανταλλαγή των δικτύων από τράπεζα με τράπεζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα