Σκληρό πόκερ με το χρέος

08:53 9/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Την λύση σε μια δύσκολη εξίσωση που αφορά την Αθήνα επιχειρεί να δώσει η Ευρώπη: Σε αυτή την φάση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται κατηγορηματικά αρνητικός στο ενδεχόμενο νέου haircut , επισημαίνοντας πάντως, πως αν μετά το 2014 η Ελλάδα

χρειαστεί νέα βοήθεια, θα τη λάβει.

Σε άρθρο του για το γερμανικό περιοδικό Focus, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει: «Είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε, εφόσον η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις. Ένα δεύτερο κούρεμα δεν είναι το σωστό βήμα. Θα αναστάτωνε επενδυτές και πιστωτές και θα προκαλούσε ραγδαία αύξηση των επιτοκίων των κρατικών τίτλων». Σε άλλη του συνέντευξη Welt am Sonntag, αναφέρει: «Η τρόικα περιμένει επιστροφή στην ανάπτυξη του χρόνου και έτσι το χρέος θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται. Η Ελλάδα έχει φθάσει στο σημείο να μην αυξάνει το χρέος της, νωρίτερα από ό,τι σχεδιαζόταν».
Αυτά ακούγονται πολύ καλά, το Βερολίνο «ποντάρει» σε επιστροφή της ανάπτυξης, την ώρα που η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται… αλλά τα σχέδια δεν λείπουν, πόσο μάλλον όταν η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέα βοήθεια που θα αυξήσει ισόποσα το χρέος της χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αντέξει για πολύ να «σηκώνει στους ώμους της» για πολύ αυτό το υπέρογκο χρέος: Έτσι, υπάρχουν σκέψεις για μερική χρηματοδότηση της χώρας μας από τις αγορές, με συμμετοχή όμως και του ESM στις εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Δηλαδή για μία «γραμμή πίστωσης» που θα ανοίξει για την Ελλάδα από τον ΕΜΣ και χρήση της θα γίνεται για να αγοραστούν ελληνικά ομόλογα και να καλυφθούν μερικώς οι ανάγκες της χώρας μας, μόνο όταν δεν υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές.

Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς οι ανάγκες της Ελλάδας έως το 2016 έχουν υπολογιστεί σε περίπου 10 με 15 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με το χρέος, το πιο κοντινό σε «κούρεμα» που μπορεί να δώσει το Βερολίνο είναι η εμπλοκή του ESM στην διαδικασία αναδιάρθρωσης, δηλαδή θα περάσει μέρος των 49,7 δισ. (περίπου 25 δισ.) του ΤΧΣ της ανακεφαλαιοποίησης στον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό ώστε να μειωθεί αναλογικά το χρέος.

Σε κάθε περίπτωση η Γερμανία μοιάζει πρόθυμη να «εξυπηρετήσει» την Ελλάδα, με:

- επιμήκυνση στον χρόνο αποπληρωμής των δύο δανειακών συμβάσεων ύψους 245 δισ. ευρώ από επιπλέον 10 έως 25 χρόνια.

- Μείωση του επιτοκίου δανεισμού στο 2,5% ίσως και 2% από 3% περίπου που βρίσκεται αυτή την περίοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα