ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΧΩΡΑ

09:50 3/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Την διάθεση των Γάλλων να αποχωρήσουν από την Emporiki Bank και την Ελλάδα αποτυπώνουν οι συζητήσεις που διεξάγονται με τις διοικήσεις ελληνικών τραπεζών.


Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι το ενδιαφέρον των Γάλλων λίγο έχει να κάνει με την αναδιάρθρωση

του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου και περισσότερο με την θέλησή τους να αποχωρήσουν από την χώρα μας.

Άλλωστε δεν είναι οι μόνοι. Παρά την εκτόνωση της ανησυχίας που προκάλεσε η δημιουργία νέας κυβέρνησης πολλοί φοβούνται το ενδεχόμενο νέων επιπλοκών και επιλέγουν την επώδυνη λύση της αποχώρησης από την Ελλάδα. Ύστερα από περίπου 20 ετών παρουσίας στην ελληνική αγορά, η Carrefour, ο γαλλικός κολοσσός στο λιανεμπόριο τροφίμων ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από τη χώρα μας, μεταβιβάζοντας ολόκληρο το ποσοστό που κατέχει στην οικογένεια Μαρινόπουλου.

«Η Ελλάδα παραμένει σε καραντίνα», τονίζουν στελέχη τραπεζών, και πολλοί θεωρούν πιο πιθανό το ενδεχόμενο νέας επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης από την σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Τις δυνατότητες αποκοπής των κυπριακών τραπεζών από τον ελληνικό κίνδυνο εξετάζουν  και οι κυπριακές αρχές. Οι κύπριοι επιδιώκουν να μετατρέψουν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε αυτόνομες θυγατρικές ώστε να περάσουν στον έλεγχο και την ευθύνη στις ελληνικές αρχές και την Τράπεζα της Ελλάδος. Στόχος των Κυπρίων είναι σε περίπτωση που η Ελλάδα αντιμετωπίσει και νέα προβλήματα στο μέλλον (νέο κούρεμα) να μην επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό και η ευθύνη της ανακεφαλαιοποίησης και εξασφάλισης των καταθέσεων να βαρύνει την Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κ. Πανίκος Δημητριάδης υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα για την αντιμετώπιση του κινδύνου που δημιουργεί η μεγάλη έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα επιδιώκει την: «θυγατροποίηση των παραρτημάτων των κυπριακών παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Στοχεύουμε ώστε το συντομότερο δυνατό να επέλθουν τέτοιες δομές στο σύστημα που δεν θα επιτρέπουν πλέον στους οίκους αξιολόγησης να μας υποβαθμίζουν λόγω της έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα». Σημειώνεται ότι η Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση της αξιολόγησης των κυπριακών τραπεζών λόγω της μεγάλης έκθεσή τους στην Ελλάδα.

Ανάλογη είναι και η στάση της Credit Agricole στο θέμα της Εμπορικής Τράπεζας. Ο γαλλικός όμιλος της Credit Agricole, που ελέγχει την Emporiki Bank, αναζητά τρόπους απεμπλοκής από την επένδυση που έχει πραγματοποιήσει στην Ελλάδα και για το σκοπό αυτό έχουν γίνει συζητήσεις όχι μόνο με την Εθνική αλλά και τις διοικήσεις της Eurobank και της Alpha Bank. Με ανακοίνωσή τους χθες προς τις χρηματιστηριακές αρχές οι διοικήσεις της Εθνικής και της Εμπορικής επιβεβαίωσαν ότι συζητούν με στόχο την στρατηγική συμμαχία.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι οι Γάλλοι εξετάζουν τις επιλογές τους, με βασικό άξονα την αποδέσμευσή τους από την Εμπορική, ωστόσο ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θέλουν. Υπό προϋποθέσε

Keywords
Τυχαία Θέματα