Η ΔΕΗ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ

09:40 3/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Αλλαγή μοντέλου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού ζητάει ο πρόεδρος της ΔΕΗ, καθώς η πρόσφατη απομάκρυνση τεσσάρων εταιρειών από τη λιανική του ρεύματος επιβαρύνει δυσανάλογα την επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, η εξέλιξη αυτή υποχρέωσε  την επιχείρηση να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σχεδόν στο 100% των καταναλωτών ολόκληρης της χώρας εκθέτοντάς την σε όλους τους κινδύνους που προκύπτουν από αυξανόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών σε μια περίοδο

παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Η ΔΕΗ υποχρεώνεται να αναλάβει ένα σημαντικό κόστος, αφού αναγκαστικά αποτελεί προμηθευτή τελευταίου καταφυγίου και προμηθευτή καθολικής υπηρεσίας χωρίς να λαμβάνει καμία αμοιβή για αυτές τις υπηρεσίες και  χωρίς να έχει τη δυνατότητα επιλογής πελατών με τους δικούς της όρους. Τέλος η ΔΕΗ , ως προμηθευτής τελευταίου καταφυγίου, είναι επίσης υποχρεωμένη να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στο σύνολο των καταναλωτών αυτών, χωρίς το δικαίωμα επιλογής και με τιμές που ρυθμίζονται από το κράτος.

Τις στρεβλώσεις της ελληνικής ενεργειακής αγοράς οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη στην πλήρη ανάπτυξη του κλάδου παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Αρθούρος Ζερβός, στη χθεσινή ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

Αναφερόμενος στη δομή της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού ο κ. Ζερβός τόνισε ότι αυτή βασίζεται στο υπάρχον σύστημα το οποίο σχεδιάστηκε το 2003 με στόχο τη δημιουργία κινήτρων για την προσέλκυση νέων επενδύσεων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο η παρατεταμένη  ύφεση και η μείωση ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν αλλάξει τις βασικές παραμέτρους αυτού του σχεδιασμού και της οικονομικής βιωσιμότητας των επενδύσεων αυτών.

Ο κ. Ζερβός τόνισε ότι η πιο σημαντική στρέβλωση – που καθιερώθηκε για να διασφαλίσει την βιωσιμότητα νέων παραγωγών – αποτελείται από ένα σύνολο κανόνων στον κώδικα της αγοράς με τους οποίους οι μονάδες παραγωγής μπορούν να παραμένουν σε λειτουργία, παραβιάζοντας τη σειρά αξιολόγησης των μονάδων παραγωγής, ενώ μπορούν να εισπράττουν το μεταβλητό κόστος τους αυξημένο κατά 10%.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σημείωσε ο κ. Ζερβός, η προβλεπόμενη καθαρή επιβάρυνση της ΔΕΗ να ανέρχεται στο ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ για το 2012, εκ των οποίων οι μονάδες των Ανεξάρτητων Παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας (IPPs) να έχουν κέρδος 50 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα διοχετεύονται στη μη αναγκαία κατανάλωση φυσικού αερίου. Όμως αυτό το κόστος δεν μπορεί να ανακτηθεί από τη ΔΕΗ ή από τους άλλους προμηθευτές της λιανικής αγοράς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, η λύση για την αντιμετώπιση του «γόρδιου δεσμού»  είναι ο μηχανισμός σύνδεσης των τιμολογίων με τη χονδρεμπορική αγορά, ώστε να αντανακλούν πλήρως το κόστος.

Keywords
Τυχαία Θέματα