ΨΑΧΝΟΥΝ 40 ΕΚΑΤ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΦΩΤΙΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

09:00 7/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Στην αναζήτηση ισοδύναμων ύψους 40 εκατ. ευρώ, ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων κατά 25% από το 2013, μέσα από την πάταξη της λαθρεπιβίβασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς προχωρεί το υπουργείο Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων το οποίο σε δέκα ημέρες θα ανακοινώσει μέτρα.  

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Χθες για το θέμα της εισιτηριοδιαφυγής πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Μεταφορών, υπό τον γενικό

γραμματέα Νίκο Σταθόπουλο με την συμμετοχή των διοικήσεων οργανισμών και εκπροσώπων εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων και τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και άλλες συσκέψεις με τις εταιρείες, επιμέρους, για την εξειδίκευση των μέτρων κατά της λαθρεπιβίβασης.

Στόχος της προσπάθειας του υπουργείου, μέσω της μείωσης του λειτουργικού κόστους των ΔΕΚΟ και της αύξησης των εσόδων από την αντιμετώπιση της εισιτηριοδιαφυγής, είναι να αποτρέψει την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων με μέτρα που θα λειτουργήσουν ως ισοδύναμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Μεταφορών κ. Κωστής Χατζηδάκης αντιμετωπίζει επιφυλακτικά την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για επιπλέον έσοδα κατά 40 εκατ. ευρώ από την αύξηση των τιμών, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθεί η ζήτηση.

Άλλωστε, από τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών αστικών συγκοινωνιών προκύπτει ότι η αύξηση στις τιμές των εισιτήριων κατά 20% που έγινε το 2011, είχε μόνον πρόσκαιρο όφελος, καθώς οδήγησε τελικώς σε μείωση των εσόδων η οποία και συνεχίζεται.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και η συγκρότηση του ενιαίου σώματος ελεγκτών κομίστρου, η δημιουργία του οποίου είχε εξαγγελθεί από το υπουργείο πριν από ενάμιση χρόνο με προσωπικό 100 ατόμων σε πρώτη φάση, το οποίο θα αυξανόταν σε 200 άτομα στη συνέχεια.

Οι εταιρείες διέθεσαν προσωπικό, αλλά το σώμα δε λειτούργησε, καθώς όπως υποστηρίζουν εργαζόμενοι, δεν έγινε εκπαίδευση και δεν αντιμετωπίστηκαν συγκεκριμένα πρακτικά προβλήματα.

Η λαθρεπιβίβαση υπολογίζεται ότι κοστίζει πάνω από 35 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο στις αστικές συγκοινωνίες με το ποσοστό να κυμαίνεται από 7% στο Μετρό έως και 40% σε λεωφορειακές γραμμές, που καλύπτουν κυρίως περιοχές με έντονες κοινωνικές μεταβολές.

Εκτιμάται πως ο συντονισμένος έλεγχος μπορεί να επιφέρει αύξηση των επικυρώσεων μέχρι και 10%, που αντιστοιχεί σε πρόσθετα έσοδα 15 έως 30 εκατ. ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο10% έως 20% της ετήσιας κρατικής οικονομικής επιδότησης προς τις αστικές συγκοινωνίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα