ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΛΗΓΗ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΦΠΑ

08:45 7/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έχει ζημιωθεί το ελληνικό κράτος από την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ κυρίως σε αγρότες κατά τα προηγούμενα χρόνια λόγω της χαλαρότητας των ελέγχων – είτε αυτή ήταν επιτηδευμένη είτε …αυθεντική.

Του Γιώργου Κιτσή

Ακόμα όμως και την περίοδο που η Ελλάδα είχε μπει για τα καλά στην κρίση, στα τέλη Μαρτίου του 2011, το σύστημα ελέγχων δεν φαίνεται να λειτουργεί με αποτέλεσμα οι απώλειες του δημοσίου να συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς.

Όπως

προκύπτει από το περιεχόμενο επιστολής του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης προς την Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών την άνοιξη του 2011, για να εφαρμοστούν επανέλεγχοι οι οποίοι ούτως ή άλλως θα έπρεπε να γίνουν λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας απαραίτητη ήταν η άσκηση πιέσεων. Στην συγκεκριμένη επιστολή που βρίσκεται στην διάθεση του Matrix24.gr, ο Γενικός Επιθεωρητής κ. Λέανδρος Ρακιντζής αναφέρει στην διεύθυνση του υπουργείου ότι «οι εντολές επανελέγχου που σας έχουν ζητηθεί να εκδώσετε αφορούν τα αναφερόμενα στον σχετικό κανονισμό και ως εκ τούτου κρίνεται σκόπιμο ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν για την καλύτερη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, για την εξάλειψη του φαινομένου της παράνομης επιστροφής ΦΠΑ, για την πάταξη της φοροδιαφυγής». Και καταλήγει: « Άλλωστε με την μη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων το Κράτος δεν εισπράττει αυτά που δικαιούται, ενώ επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που συνειδητά έβλαψαν το Δημόσιο, συνεχίζουν δυστυχώς να το ζημιώνουν».

Τους δύο μήνες που προηγήθηκαν της συγκεκριμένης επιστολής στο γραφείο του επιθεωρητή είχαν φθάσει δύο αναφορές: η πρώτη ήταν από την ΔΟΥ Θήβας όπου αναφερόταν ότι «για τη χρήση του 2009 απετράπη ιδιαιτέρως η επιστροφή ΦΠΑ αγροτών ποσού 5 εκατομμυρίων ευρώ σε 59 αγρότες λόγω υποβολής πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων». Επιπλέον υπήρχε η επισήμανση ότι έχει ανασταλεί η επιστροφή ΦΠΑ ποσού 625.000 ευρώ σε 66 αγρότες γιατί είχαν βάσιμες υποψίες «εικονικότητας συναλλαγών για τα υποβληθέντα φορολογικά στοιχεία».

Η δεύτερη αναφορά προερχόταν από το ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας και τόνιζε ότι στην ευρύτερη περιοχή των Θηβών για τις χρήσεις 2005-2008 «η κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση κατάθεση πλαστών και εικονικών τιμολογίων υπερβαίνει σε αξία το ποσό των 115 εκατομμυρίων ευρώ και ο ΦΠΑ που επιστράφηκε παράνομα υπολογίζεται σε 7,5 εκατομμύρια».

Σε άλλη επιστολή του κ. Ρακιντζή προς το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα προς τα γραφεία του υπουργού και του γενικού γραμματέα, η οποία εστάλη εντός του 2011, επισημαίνονται οι «πληγές» του ελεγκτικού συστήματος των οικονομικών υπηρεσιών όσον αφορά τις επιστροφές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις, αγρότες ειδικού καθεστώτος και συνεταιρισμούς. «Διαπιστώθηκε ότι οι ενέργειες της πλειονότητας των υπαλλήλων των ΔΟΥ που χειρίστηκαν τις υποθέσεις επιστροφής ΦΠΑ σε εξαγωγές, ενδοκοινοτικές παραδόσεις – αποκτήσεις, δεν είναι πλήρεις», έγραφε ο Γενικός Επιθεωρητής.

Keywords
Τυχαία Θέματα