ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΕ ΡΟΜΠΑΙ: ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ, ΕΣΕΙΣ ΒΟΗΘΗΣΤΕ

08:20 7/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Πλήρη εικόνα για τα επώδυνα μέτρα που είναι αποφασισμένος να λάβει αναμένεται να δώσει σήμερα στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι ο πρωθυπουργός, ζητώντας να τηρήσουν και οι εταίροι, από την πλευρά τους, τις δεσμεύσεις τους.

Να καταστήσει σαφές σε έναν ακόμη θεσμικό εταίρο, εν προκειμένω τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ότι η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να πράξει ό,τι προβλέπεται από τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με

τους πιστωτές της θα επιχειρήσει σήμερα ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση με τον ευρωπαίο αξιωματούχο. Την ίδια στιγμή, θα ζητήσει εκ μέρους της Ευρώπης μία καθαρή και δίκαιη στάση έναντι της Ελλάδας ώστε να επιτευχθεί η εκταμίευση της δόσης στις αρχές Οκτωβρίου και να μην κολλήσει η απαραίτητη για την ανακούφιση της οικονομίας έλευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων λόγω πολιτικών ή γεωστρατηγικών παιγνίων.

Ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να παρουσιάσει στο συνομιλητή του τις ελληνικές προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή, το πακέτο οδυνηρών μέτρων που αναμένεται να εγκριθεί αλλά και την κατάσταση ασφυξίας που υπάρχει στην αγορά, ζητώντας την ανάληψη ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών προκειμένου να αναζωπυρωθεί η ρευστότητα και να πυροδοτηθεί η ανάπτυξη της οικονομίας. Ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει στο πρόβλημα της ανεργίας, ένας στους τέσσερις Έλληνες άνεργος, αλλά και στην ανάγκη να επιβληθεί σιωπητήριο σε όσους αναζωπυρώνουν τη συζήτηση για το σενάριο της δραχμής. Αναμένεται δε να σημειώσει πώς ουδεμία ουσιαστική ελπίδα επενδύσεων ή ανάκαμψης υπάρχει όσο διατηρείται η νομισματική αβεβαιότητα. Ισχυρό χαρτί στα χέρια του πρωθυπουργού θα είναι η βούληση της ελληνικής πλευράς για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, και ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να επικαλεστεί την πρόοδο που καταγράφεται από τα συναρμόδια υπουργεία και τη Γραμματεία της Κυβέρνησης προκειμένου να αρθούν οι περιοριστικές ρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση της ελάχιστης συμμετοχής του κράτους στις ΔΕΚΟ.

Η ελληνική πλευρά, αναμένει στις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν, να υπάρξει ένα τουλάχιστον «νεύμα» του Χ.Β. Ρομπάι υπέρ των ελληνικών προοπτικών, κάτι που το Μαξίμου θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί όχι μόνον στην κοινή γνώμη του εξωτερικού αλλά και στα πολλά εσωτερικά μέτωπα (κυβερνητικές αρρυθμίες, απροθυμία βουλευτών να ψηφίσουν τα μέτρα) που θα αντιμετωπίσει τις κρίσιμες εβδομάδες που έπονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα