ΠΩΣ ΘΑ «ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ» 150.000 ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΩΣ ΤΟ 2015

Σε μια συμβιβαστική λύση, που αφορά στην διαθεσιμότητα κυρίως όσων αποτύχουν στα τεστ αξιολόγησης και όσων πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση, φαίνεται πως κατέληξαν οι αρμόδιοι υπουργοί, δίνοντας διέξοδο σε μια υφέρπουσα ενδοκυβερνητική κρίση…

Πρόκειται στην ουσία για ένα μοντέλο εργασιακής εφεδρείας, η οποία όμως

αποτελεί «ταμπού» για τη ΔΗΜΑΡ. Έτσι, αποφασίστηκε να μετονομαστεί, ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναζητούν βελτιώσεις, προκειμένου εκτός από το επικοινωνιακό να υπάρχει και ουσιαστικό αποτέλεσμα της διαβούλευσης.

Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες πληροφορίες, η νέου τύπου εφεδρεία, θα έχει ως μπούσουλα τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», όσοι τεθούν σε «διαθεσιμότητα» θα λαμβάνουν επί έναν χρόνο το 75% του μισθού τους και στη συνέχεια θα συνταξιοδοτούνται.

Η αποχώρηση –  που προβλέπει έξοδο από το Δημόσιο εντός έτους και όχι 3 και θα αφορά όσους αξιολογηθούν αρνητικά, όσους χάσουν τις οργανικές τους θέσεις λόγο συγχωνεύσεων και όσους είναι κοντά στη σύνταξη. Μάλιστα γι αυτούς, αν και έχει κατατεθεί στο τραπέζι, προκειμένου το μέτρο να είναι ποιο ήπιο και να μην εξωθεί νέους ανθρώπους εκτός αγοράς εργασίας, σε μια περίοδο που η ανεργία ξεπερνά το 23%, πρόταση για αναγνώριση πλασματικών χρόνων συνταξιοδότησης, φαίνεται πως οι αντιδράσεις της Τρόικας απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο.

Πως θα μπορούσαν άλλωστε, όταν σε ένα άλλο υπουργείο, στην οδό Σταδίου 29, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ξαναγράφει τις προτάσεις του, με μεγαλύτερες μειώσεις και καταργήσεις όλων των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων).

Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει από τα αρμόδια υπουργεία τι θα γίνεται με τους νέους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, αφού το ενδεχόμενο «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης» δεν παίζει…

Για τις περιπτώσεις αυτές, οι απολύσεις φαίνεται πως είναι η μόνη λύση…

Σε διαθεσιμότητα θα είναι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι κριθούν επίορκοι. Πρόκειται για υπαλλήλους που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα και για τους οποίους έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την εκδίκαση των υποθέσεών τους. Τώρα, η κυβέρνηση υπόσχεται ότι οι διαδικασίες αυτές θα επιταχυνθούν ώστε να μπουν άμεσα σε διαθεσιμότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα