ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Αντιφατικά συναισθήματα και αντικρουόμενες εκτιμήσεις δημιούργησε στην κυβέρνηση η επίσκεψη Γιούνκερ, αλλά και όσα είπε στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος του Eurogroup.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στο Μαξίμου υπάρχει ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και προβληματισμός για τις σαφείς προειδοποιήσεις του αναφορικά με την απαρέγκλιτη τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας.

Καίτοι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κλίμα στη συνάντηση των δύο ανδρών ήταν πολύ θερμό –κάτι που επιβεβαιώθηκε

και στο δείπνο, χθες βράδυ, στο Μουσείο Ακρόπολης, όταν η συζήτηση πήγε σε… αμιγώς πολιτικά και οικονομικά θέματα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν αυστηρός.

Φυσικά, στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τον απόλυτο τρόπο με τον οποίο εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup τη διαφωνία του για ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από το ευρώ. Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις του λουξεμβούργιου πολιτικού πως «είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας» δημιούργησαν προβληματισμό, με δεδομένο ότι ο Γιούνκερ έχει υπάρξει ένθερμος υποστηρικτής της  χώρας μας και πρωταγωνιστεί, εδώ και καιρό, σε «βεντέτα» με τη Γερμανία για τη σκληρή στάση που δείχνει το Βερολίνο προς την Αθήνα, αλλά και γενικότερα για τη στρατηγική επιλογή των προγραμμάτων λιτότητας.

Συμπερασματικά, πάντως, αν και κυβερνητικές πηγές δεν το ομολογούν ευθέως, ο πρωθυπουργός φέρεται να περίμενε κάτι παραπάνω από τη χθεσινή του συνάντηση. Κάτι που θα τον βοηθούσε να θέσει θέμα επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής και θα του εξασφάλιζε τουλάχιστον μία συμμαχία για τα επόμενα κρίσιμα ραντεβού του, με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Όμως, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν άφησε κανένα τέτοιο περιθώριο, αφού για να μπει σε οποιεσδήποτε συζητήσεις, «θα περιμένει την έκθεση της τρόικας»…

Keywords
Τυχαία Θέματα