ΠΟΛΩΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕΙ ΔΑΝΕΙΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΛΑΒΕΙ ΠΡΙΝ 5 ΑΙΩΝΕΣ!

18:00 3/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Το δάνειο που είχε λάβει η Ισπανία από τη χώρα του πριν από πέντε αιώνες, θυμήθηκε ο 28χρονος Πολωνός βουλευτής, Μάρεκ Ποζβάσκι και τώρα ζητά από τη Μαδρίτη να το εξοφλήσει!

Πρόκειται για δάνειο ύψους 430.000 χρυσών δουκάτων (σημερινά 235 εκατομμυρίων ζλότι ή 57,4 εκατ. ευρώ), το οποίο είχε πάρει ο βασιλιάς Φίλιππος Β’ της Ισπανίας (1527-1598) από τη βασίλισσα της Πολωνίας, την Ιταλίδα Μπόνα Σφόρτσα (1494-1557) για να καλύψει τα έξοδα του πολέμου μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας

Ο 28χρονος βουλευτής του αριστερού Κινήματος

του Παλικότ, κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας να εξετάσει το θέμα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του βουλευτή, ένα δουκάτο της εποχής εκείνης περιείχε 3,5 γραμμάρια χρυσού. Με βάση τη σημερινή τιμή του χρυσού, το συνολικό ύψος του δανείου ανέρχεται στα 57,4 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα κάνει και… έκπτωση από τους Ισπανούς, καθώς δεν απαιτεί τους τόκους τετρακοσίων ετών.

Πάντως η Πολωνία κατέβαλε προσπάθειες να τις επιστραφούν τα χρήματα, ωστόσο μέχρι το 18ο αιώνα είχε λάβει μόλις το 10% του αρχικού ποσού.

Μάλιστα ιστορικοί ισχυρίζονται ότι η Μπόνα Σφόρτσα, που πέθανε εξόριστη στο Μπάρι της Ιταλίας, πιθανότατα δηλητηριάστηκε κατ’ εντολή του Φίλιππου Β’ για να μην ξοφλήσει το χρέος του.

Βέβαια, την ώρα που η Ισπανία δίνει αγώνα για να συγκρατήσει τα επιτόκια δανεισμού της, βυθιζόμενη στην οικονομική κρίση, είναι λίγο δύσκολο να επιστρέψει ένα δάνειο, που λήφθηκε το 16ο αιώνα!

Keywords
Τυχαία Θέματα