ΠΑΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΞΕΝΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων έκαναν λόγο για διακοπή της χρηματοδότησης ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και για την επιβολή πλαφόν 50 ευρώ ανά κατάθεση. Κερδοσκοπικές κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος και το χρηματιστήριο.

Φωτιά προκάλεσαν στην Αθήνα δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης που ούτε λίγο ούτε πολύ περιέγραφαν το ξέσπασμα τραπεζικού πανικού στη χώρα προκαλώντας αναταράξεις

στην αγορά συναλλάγματος.

Το μεγάλο σοκ προκάλεσε τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters όπου υποστήριζε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε να σταματήσει τη χρηματοδότηση τραπεζών λόγω της μη ανακεφαλαιοποίησής τους.  Λίγο μετά το αμερικανικό δίκτυο CNBC μετέδωσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο επιβλήθηκε πλαφόν …50 ευρώ ανά κατάθεση! Τηλέφωνα αλλά και νέα μέσα όπως το twitter πήραν φωτιά διαδίδοντας τα νέα στη στιγμή ενώ το φάσμα ενός τραπεζικού πανικού προκάλεσε νέες ισχυρές πιέσεις στο ευρώ. Ακολούθησε μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων σε ηλεκτρονικά μέσα αλλά και τις ιστοσελίδες μεγάλων ευρωπαϊκών και αμερικανικών ιστοσελίδων.

Τα δημοσιεύματα προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση και για την εκτόνωση της ανησυχίας παρενέβη η ΕΚΤ. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι το ευρωσύστημα στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με την ΕΚΤ οι τράπεζες της ευρωζώνης αντλούν ρευστότητα από δυο πηγές το ευρωσύστημα και το ELA (Emergency Liquidity Assistance) το οποίο υπάγεται στη δικαιοδοσία των κεντρικών τραπεζών των χωρών μελών. «Εν αναμονή της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών λόγω των επιπτώσεων του PSI, ορισμένες ελληνικές τράπεζες εξυπηρετούνται από το ELA. Μόλις η ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρωθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα, οι τράπεζες θα επανέλθουν στο βασικό μηχανισμό ρευστότητας του ευρωσυστήματος» τονίζει η ΕΚΤ.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η χώρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σημείο μηδέν και τονίζουν ότι δεδομένου για τις επόμενες 30 ημέρες όλα έχουν μπει στον πάγο πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. «Στην αγορά συναλλάγματος αλλά και στο χρηματιστήριο παίζονται καθημερινά τεράστια ποσά, τα συμφέροντα είναι μεγάλα και προκειμένου να εξασφαλίσουν το πλεονέκτημα ορισμένοι κερδοσκόποι είναι διατεθειμένοι για οτιδήποτε», υπογραμμίζουν. Σημειώνουν ότι η είδηση για την μη χρηματοδότηση ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ αποτέλεσε πρωτοφανή διαστρέβλωση της πραγματικότητας  δεδομένου ότι το ELA –το οποίο είναι διαθέσιμο για κάθε τράπεζα- έχει ενεργοποιηθεί από τον περασμένο Αύγουστο.

Μεγάλη ανάσα για το σύστημα θα δώσει η μεταβίβαση των 18 δις. ευρώ στις εμπορικές τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Σύμφωνα με στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας (Τρίτη ή Τετάρτη) θα ολοκληρωθούν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για την ανακεφαλαιοποίηση των εμπορικών τραπεζών και θα μεταβιβαστούν κεφάλαια ύψους 18 δισ. ευρώ στις μεγάλες τράπεζες.  Με την αξιοποίηση των ομολόγων ύψους 18 δισ. ευρώ που

Keywords
Τυχαία Θέματα