ΝΟΣΟΣ CUSHING: ΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ

Πρόκληση παραμένει η έγκαιρη διάγνωση της νόσου Cushing, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία των ασθενών, ακόμη και το θάνατο, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

 Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Παγίδα για την υγεία των ασθενών συνιστά η νόσος Cushing, μια σπάνια και άγνωστη, για τους περισσότερους, πάθηση, η οποία κρύβει κινδύνους ακόμη και για τη ζωή των ασθενών αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Τα  επίπεδα θνησιμότητας των ασθενών με Cushing είναι από 2 έως 16 φορές υψηλότερα συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό και αυτό επειδή η νόσος, ξεκινώντας

από το ενδοκρινολογικό σύστημα, σταδιακά, επηρεάζει τη λειτουργία πολλών οργάνων, όπως καρδιά.

Δυστυχώς όμως, εκατό χρόνια μετά την πρώτη περιγραφή της νόσου, η έγκαιρη διάγνωση της παραμένει πρόκληση, αφού μπορεί να καθυστερήσει ακόμη και 6 χρόνια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν η Cushing δεν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες επιπλοκές στην υγεία των ασθενών, μεταξύ των οποίων διαβήτη, υπέρταση, λοιμώξεις, θρομβώσεις και υπερλιπιδαιμία.

«Η νόσος δυστυχώς σκοτώνει» υπογράμμισε σε συνέντευξης Τύπου η, Διευθύντρια στο Oxford Centre for Endocrinology and Metabolism του Νοσοκομείου Churchill της Οξφόρδης, ενδοκρινολόγος Ν. Καραβιτάκη και πρόσθεσε πως «ακόμη και μετά από επιτυχή θεραπεία παραμένουν κάποιες κλινικές επιπτώσεις όπως οστεοπενία ή αυξημένη αρτηριακή πίεση, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε καθυστερημένη διάγνωση».

Η νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από την υπερβολική συγκέντρωση κορτιζόλης στον οργανισμό, εκτός από κάποια χαρακτηριστικά συμπτώματα, όπως είναι η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά και το στρογγυλό, ερυθρό πρόσωπο, συχνά συνδέεται και με συμπτώματα που εύκολα μπορούν να αποδοθούν σε άλλες, πιο κοινές παθήσεις.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της νόσου, μετά τη διάγνωση, καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση αποτελεί η χειρουργική εξαίρεση του αδενώματος υπόφυσης, , με παράλληλη χορήγηση φαρμάκων που αναστέλλουν την παραγωγή κορτιζόλης, αν και εκτιμάται ότι στο 25 με 30% των περιπτώσεων η νευροχειρουργική επέμβαση δεν είναι αποτελεσματική.

Πρόσφατα, στο οπλοστάσιο των γιατρών προστέθηκε ακόμη ένα σκεύασμα,  η πασιρεοτίδη, η οποία δίδεται σε ενήλικους ασθενείς, που είτε δεν μπορούν να εγχειριστούν, είτε εγχειρίστηκαν ανεπιτυχώς. Μάλιστα, σύμφωνα με το Διευθυντή του Διαβητολογικού Κέντρου του Ευαγγελισμού, Σ. Τσαγκαράκη, όπου παρακολουθούνται 300 ασθενείς, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Churchill, στην πλειονότητα όσων έλαβαν τη νέα θεραπεία παρατηρήθηκε άμεση μείωση των επιπέδων της ελεύθερης κορτιζόλης ούρων, αλλά και βελτίωση στις κλινικές εκδηλώσεις της νόσου.

Keywords
Αναζητήσεις
νοσος cushing θεραπεια, νόσο cushing
Τυχαία Θέματα