Ευρωπαϊκό Προολυμπιακό τουρνουά: Ως νικητής του ομίλου του ο Γκιώνης, αύριο κρίνεται η πρόκριση για Σγουρόπουλο

Ο Παναγιώτης Γκιώνης έκανε σήμερα 15/05 στο Σεράγεβο το πρώτο βήμα στον μεγάλο στόχο της 6ης συμμετοχής του σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Με δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες του 9ου γκρουπ εξασφάλισε την είσοδο στο στάδιο 2 του Ευρωπαϊκού Προολυμπιακού τουρνουά. Περνάει ως 1ος μάλιστα, ό,τι και να γίνει στην αυριανή (16/05) 3η αγωνιστική του γκρουπ, κάτι που θεωρητικά τον ευνοεί για την κλήρωση του ταμπλό. Στον πρώτο του αγώνα επιβλήθηκε με 4-0 σετ

του Τούρκου Γιγκένλερ και στον δεύτερο έκαμψε πολύ δύσκολα με 4-1 τον Βέλγο Νούτινκ. Για τον Γιάννη Σγουρόπουλο η καθοριστική μέρα είναι η Πέμπτη. Στην πρεμιέρα του έχασε από το 1ο φαβορί, τον Ισπανό Ρόμπλες με 4-1 σετ και σε γκρουπ των 3ων τα δίνει όλα αύριο για να προκριθεί με τη 2η θέση στο στάδιο 2 του Προολυμπιακού. Θυμίζουμε ότι και για τις Κατερίνα Τόλιου, Ελισάβετ Τέρπου, που πάλεψαν πολύ σήμερα με τα φαβορί των ομίλων τους, κρίνεται την Πέμπτη το αν θα προχωρήσουν στο στάδιο 2.

Ο Γκιώνης των πέντε ολυμπιακών συμμετοχών και των τριών προκρίσεων από Προολυμπιακά τουρνουά (στο τωρινό είναι νούμερο 9) δείχνει και στην πρωτεύουσα της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης ότι εκτός από την τεράστια αγωνιστική ποιότητα μπορεί να εκμεταλλευτεί και την εμπειρία του. Ο αγώνας του νωρίς το βράδυ με τον Βέλγο Σεντρίκ Νούτινκ (νούμερο 13) είχε μεγάλη σημασία για την πρωτιά στο 9ο γκρουπ, το εμπόδιο ήταν υψηλό κι εκείνος παρουσιάστηκε έτοιμος από κάθε πλευρά για να το ξεπεράσει. Οι αντιδράσεις του στα κρισιμότερα σημεία θα έλεγε κάποιος ότι ήταν… όλο το ματς. Με έναν αριστερόχειρα αντίπαλο ικανότατο απέναντι στην άμυνα πήρε το 1ο σετ στην παράταση. Στο 4ο σετ γύρισε την κατάσταση από 7-10 (κι ενώ μεσολάβησε τάιμ άουτ από τη βελγική πλευρά όταν έγινε το 9-10) και στο 5ο έπραξε το ίδιο με σερί τεσσάρων πόντων «απαντώντας» στο 8-10 του Νούτινκ (12-10, 7-11, 11-8, 13-11, 12-10)! Αποφασιστικός και με συνέπεια στο παιχνίδι του, εκτός από τις εξαιρετικές άμυνες έβγαλε και εντυπωσιακά επιθετικά χτυπήματα ξεσηκώνοντας τον προπονητή Κώστα Βατσακλή και τον συμπαίκτη του στην εθνική ομάδα Γιώργο Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος είναι κοντά στους αθλητές με την ιδιότητα του φυσικοθεραπευτή. Τα λάθη του Βέλγου έρχονταν βασικά στο φάλτσο άφαλτσο διότι από κει και πέρα έβγαλε παιχνίδι κι έτρεξε πολύ στο τραπέζι τον πρωταθλητή μας.

Νωρίτερα, το μεσημέρι, ο Γκιώνης είχε κάνει ιδανική πρεμιέρα στο Προολυμπιακό τουρνουά. Για την 1η αγωνιστική του 9ου γκρουπ είχε επιβληθεί του Τούρκου Αμπντουλάχ Γιγκένλερ (Νο 33) με 4-0 σετ. Είχε πολύ καλή απόδοση σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, ενώ ο αντίπαλος του έδειξε την ίδια ώρα χτυπητές αδυναμίες απέναντι στην άμυνα και δεν απείλησε καθόλου (11-2, 11-4, 11-2, 11-6). Κι όλα αυτά παρότι στην προηγούμενη αναμέτρησή τους, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2019, είχε δυσκολέψει ιδιαίτερα τον Γκιώνη, ο οποίος είχε επικρατήσει οριακά με 3-2 σετ. Τώρα φάνηκε έξω από το πνεύμα του αγώνα και ο Έλληνας άσος από την άλλη ήταν σχεδόν αλάνθαστος (11-2, 11-4, 11-2, 11-6).

Ο Γκιώνης, που έχει ήδη 4 βαθμούς, ολοκληρώνει τα παιχνίδια στο γκρουπ αύριο στις 16:20 ώρα Ελλάδας. Στο τραπέζι 2 συναντά τον Αλεξάντερ Γκίλεν από την Ιρλανδία και είναι μεγάλο φαβορί για νέα νίκη. Ωστόσο, την πρωτιά την εξασφάλισε από σήμερα, διότι στη 2η αγωνιστική ο Γιγκένλερ νίκησε τον Γκίλεν με 4-0 σετ και νωρίτερα είχε το ίδιο σκορ απέναντι στον Ιρλανδό και ο Νούτινκ. Συνεπώς την Πέμπτη Γιγκένλερ και Νούτινκ αναμετρώνται για τους 5 βαθμούς και τη 2η προνομιούχο θέση. Ο Γκιώνης και θύμα έκπληξης να πέσει από τον Γκίλεν θα τελειώσει με 5 βαθμούς και θα ευνοηθεί στην ισοβαθμία λόγω των σημερινών αποτελεσμάτων του.

Ο Σγουρόπουλος (νούμερο 24 στα seeding) στην πρεμιέρα του σε τρίτο Προολυμπιακό τουρνουά απλού αντιμετώπισε για το 1ο γκρουπ το νούμερο 1 των αγώνων, τον Αλβάρο Ρόμπλες. Δεδομένα είχε εξαιρετικά δύσκολο έργο, αλλά από τη μια η αξία του κι από την άλλη το γεγονός ότι στο κοντινό παρελθόν είχε δύο νίκες κόντρα στον αριστερόχειρα Ισπανό, προϊδέαζαν για δυνατή αναμέτρηση. Τελικά ο τετράκις πρωταθλητής Ευρώπης των νεαρών κατηγοριών δεν μπόρεσε ν’ αποδώσει σύμφωνα με τις δυνατότητές του και ηττήθηκε με 4-1 σετ. Ο σημερινός 1ος Μεσογειονίκης του αγωνίσματος και πρώην δευτεραθλητής κόσμου στο διπλό ανδρών αξιοποίησε σε μεγάλο βαθμό το σερβίς του και αποκτούσε το πάνω χέρι όταν άνοιγε το παιχνίδι. Στην πίεση αυτή ο Ελευσίνιος άσος δεν βρήκε σταθερότητα και καλό ρυθμό και μοιραία έχασε κάποια στιγμή και την καλή συγκέντρωση. Στο 4ο σετ ο Σγουρόπουλος, που είχε στο κοουτσάρισμα τον Γιώργο Καρύτσα, αντέδρασε πολύ καλά στο 4-7 και με επτά πόντους στη σειρά έφτασε στη μείωση του σκορ. Έμεινε όμως πίσω και στους πρώτους πόντους του 5ου σετ κι εκεί δεν μπόρεσε να βρει απαντήσεις (5-11, 8-11, 2-11, 11-7, 4-11). Ο Σγουρόπουλος είχε νικήσει δύο φορές τον Ρόμπλες το 2022 και συγκεκριμένα στους Μεσογειακούς Αγώνες και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Στην καθοριστική αυριανή μέρα των γκρουπ θα παίξει για τη 2η προνομιούχο θέση με τον Μολδαβό Βλάντισλαβ Ούρσου, ο οποίος νωρίτερα επίσης έχασε από τον Ρόμπλες με 4-2 σετ. Ο Ούρσου είναι Νο 27 του τουρνουά. Το ματς αρχίζει στις 13:50 και γίνεται στο τραπέζι 1.

Keywords
Τυχαία Θέματα