ΠΑΓΩΝΕΙ Η ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΠΕ

Στο «τέλμα» των εκλογών και της πολιτικής αβεβαιότητας κόλλησε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η αποκρατικοποίηση του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Χαρακτηριστικό παράδειγμα καθυστέρησης των αποκρατικοποιήσεων τείνει να εξελιχθεί ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ που με βάση τον μέχρι πρότινος σχεδιασμό επρόκειτο να προκηρυχθεί το αργότερο ως το τέλος Ιουνίου.

Στην περίπτωση της πώλησης του ποσοστού 35%του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί ή να φτάσει έστω στο τελικό της στάδιο

η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Κι αυτό γιατί το τίμημα που θα εισπράξουν τα ΕΛΠΕ από την πώληση της συμμετοχής τους στη ΔΕΠΑ (επίσης 35%) θα επηρεάσει την καθαρή τους θέση, επομένως και την αξία τους. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, στον αρχικό του προγραμματισμό είχε υπολογίσει ότι οι διαδικασίες για τα ΕΛΠΕ θα «παρακολουθούν» με μια υστέρηση γύρω στον ενάμιση μήνα εκείνες της ΔΕΠΑ.

Ανεξαρτήτως των ούτως ή άλλως αρνητικών επιπτώσεων που έχει για τη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, ήδη τις τελευταίες εβδομάδες τα παραπάνω χρονοδιαγράμματα έχουν πέσει έξω. Η άσχημη εικόνα και το υψηλό ρίσκο που έχει η χώρα στα μάτια των ξένων, και ειδικά το «κλίμα» του τελευταίου μηνός, είχε ως συνέπεια ο διαγωνισμός της ΔΕΠΑ να μη μπορεί να τρέξει με ταχύτερο ρυθμό. Έτσι, οι μη δεσμευτικές προσφορές των 14 μνηστήρων που έχουν προκριθεί από τις 11 Απριλίου στη β’ φάση, δεν αναμένεται να κατατεθούν –καλώς εχόντων των πραγμάτων- πριν από τα μέσα Ιουλίου.

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι πάει πίσω και η προκήρυξη για τα ΕΛΠΕ και ότι αντί για τον Ιούνιο, θα «βγει» μάλλον μέσα στον Αύγουστο. ‘Η διαφορετικά ότι ο ενάμιση μήνας, θα γίνει δύο ή και δυόμιση. Με βάση τον αρχικό τουλάχιστον σχεδιασμό του Ταμείου, τέτοια εποχή θα έπρεπε τα στελέχη του να έχουν ήδη ξεκινήσει την έρευνα (pre-marketing) στις ξένες αγορές για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ. Τη διαδικασία δηλαδή που προηγείται πάντα της προκήρυξης μιας εκδήλωσης ενδιαφέροντος, κατά την οποία«μετρώνται» αντιδράσεις από υποψηφίους ενδιαφερόμενους.

Αυτό που απεύχονται οι επιτελείς του Ταμείου είναι ένα αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου, τέτοιο που να επιδεινώσει δραματικά το ήδη αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα μέχρι τώρα δεδομένα για το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών σχετικά με τη ΔΕΠΑ, καθώς και τις άλλες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, θα αποτελέσουν «γράμμα κενού περιεχομένου».

Keywords
Τυχαία Θέματα