ΩΡΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΡΑΠΑΝΟ, ΤΑΜΒΑΚΑΚΗ

Αντιμέτωπη με πρωτοφανείς οικονομικές συνθήκες βρέθηκε η διοίκηση Ράπανου – Ταμβακάκη. Ωστόσο παρά τις αντιξοότητες πέτυχε την κεφαλαιακή θωράκιση της τράπεζας αλλά και την στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Οι κ.κ. Ράπανος, Ταμβακάκης ανέλαβαν τα ηνία της Εθνικής Τράπεζας στο τέλος του 2009 όταν ήδη είχε ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη δημοσιονομική περιπέτεια

στην οποία σύντομα θα έμπαινε η χώρα.

Η χρηματοπιστωτική κρίση μόλις είχε τεθεί υπό σχετικό έλεγχο ωστόσο η σε εξέλιξη ήταν η μετάλλαξη της κρίσης σε κρίση δημοσίου χρέους.

Η οικονομική κατάσταση για την Ελλάδα επιδεινώνονταν μέρα με τη μέρα ενώ την άνοιξη του 2010 η χώρα βρέθηκε σε αδιέξοδο και κατέφυγε στην τρόικα ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ και την υπογραφή μνημονίου.

Από την πρώτη στιγμή η διοίκηση Ταμβακάκη – Ράπανου έδωσε μεγάλο βάρος στην κεφαλαιακή ενίσχυση του ομίλου για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων. Πολύ νωρίς, το φθινόπωρο του 2010 η διοίκηση της τράπεζας προχώρησε στην υλοποίηση ειδικού Προγράμματος Κεφαλαιακής Ενίσχυσης, το οποίο μεταξύ άλλων συνδύαζε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (631 εκατ. ευρώ) και την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (1,18 δισ.ευρώ).

Η προσπάθεια θωράκισης της κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας εμπεριείχε τόσο την αύξηση των βασικών εποπτικών κεφαλαίων κατά 3.5 δις. ευρώ την τελευταία διετία, όσο και τον σχηματισμό προβλέψεων ύψους 5.3 δισ, ευρώ μόνο από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο του 2009 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2012. Πρόκειται για πρωτοφανή αύξηση των προβλέψεων, που υπερβαίνει το σύνολο των προβλέψεων της Τράπεζας μέχρι το 2009, όταν έφταναν 1.44 δισ. ευρώ.

Παράλληλα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, για την ανακούφιση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τις επιπτώσεις της κρίσης, προχώρησε πρώτη στην υλοποίηση εκτεταμένων προγραμμάτων αναδιάρθρωσης δανείων πελατών τόσο λιανικής όσο και επιχειρήσεων. Σε αυτή την προσπάθεια η ΕΤΕ έχει διαθέσει εξειδικευμένα προϊόντα αναδιαρθρώσεων με τα οποία έχει ρυθμίσει δάνεια λιανικής πελατείας 6,2 δισ. ευρώ. Αναλυτικά, το 2010 ρυθμίστηκαν δάνεια ύψους 2,1 δισ. ευρώ, το 2011 2,7 δισ. ευρώ, ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2012 ρυθμίστηκαν επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ. Επίσης, η Τράπεζα ανέπτυξε ειδικά προγράμματα ρυθμίσεων οφειλών για τους ανέργους.

Τέλος, και παρά την ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, με συναίσθηση της ιστορικής διαδρομής του ομίλου η διοίκηση Ράπανου – Ταμβακάκη συνέχισε να χρηματοδοτεί την οικονομία στηρίζοντας την πελατεία της αλλά και διοχετεύοντας νέα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Έτσι προχωρήσει σε περιορισμένη απομόχλευση του δανειακού χαρτοφυλακίου, μειώνοντάς το κατά περίπου 5% σε ετήσια βάση. Πρέπει να επισημανθεί ότι η έντονη αβεβαιότητα και η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος τουτων νοικοκυριών– κατά περίπου 20% σωρευτικά τα τελευταία 2 χρόνια — έχουν περιορίσει σημαντικά την ζήτηση για δάνεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα