ΛΟΥΚΕΤΑ, ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΥΦΕΣΗ ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σαρωτικές είναι οι επιπτώσεις του Μνημονίου και της ύφεσης και για τους Θεσσαλονικείς. Έξι στις δέκα οικογένειες της πόλης έχουν τουλάχιστον ένα άνεργο, οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν μειώσεις, ενώ τα νοικοκυριά βάζουν μαχαίρι στις δαπάνες.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας «Interview», για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), έξι στις δέκα οικογένειες της Θεσσαλονίκης

(ποσοστό 56,1%) έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο στο σπίτι. Την ίδια στιγμή το 34,8% έχει δύο ανέργους στο σπίτι και τρεις σχεδόν το 6%.

Η έρευνα διενεργήθηκε λίγες ημέρες μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης, σε δείγμα 500 επιχειρηματιών-μελών του ΒΕΘ και 305 καταναλωτών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, το πρώτο εξάμηνο του 2012 απολύθηκαν κατά μέσο όρο 1,88 εργαζόμενοι ανά επιχείρηση είτε επειδή αυτή έκλεισε είτε επειδή δεν μπορούσε, πλέον, να συντηρήσει το προσωπικό της.

Παράλληλα, οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις προσανατολίζονται σε διατήρηση προσωπικού, αν και το ποσοστό όσων εξετάζουν το ενδεχόμενο απολύσεων (15%) παραμένει τριπλάσιο, σε σχέση με εκείνο όσων σκέφτονται να κάνουν προσλήψεις (5%).

Την ίδια στιγμή, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και καταναλωτές βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται. Σχεδόν το 90% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών δηλώνουν ότι ο τζίρος τους έχει πέσει 40% κατά μέσο όρο στο πρώτο εξάμηνο. Από την πλευρά τους, οι καταναλωτές κάνουν λόγο για μείωση των χρημάτων που μπαίνουν στο σπίτι κατά 32% (μέσο όρο). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οκτώ στις δέκα οικογένειες δηλώνουν ότι το εισόδημά τους μειώθηκε στο εξάμηνο.

Κατά συνέπεια, τα νοικοκυριά αναγκάζονται να περικόψουν τα έξοδά τους. Πρώτο «θύμα» είναι ο κλάδο της ένδυσης-υπόδησης (-77,2%) και ακολουθεί ο τομέας της ψυχαγωγίας-ταξιδιών (-67,5%). Βέβαια, εκτός από τις «πολυτέλειες» οι καταναλωτές περικόπτουν και τα έξοδα του σούπερ μάρκετ, μειώνοντάς τα κατά 42,3%.

Εν τω μεταξύ, αύξηση παρουσιάζουν τα λουκέτα στις βιοτεχνικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΒΕΘ, στο πρώτο εξάμηνο του 2012 έγιναν στα μητρώα του ΒΕΘ μόλις 378 εγγραφές νέων επιχειρήσεων, έναντι 1.042 διαγραφών. Πέρυσι οι εγγραφές ήταν 426 και οι διαγραφές 1.029.

Keywords
Τυχαία Θέματα