ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ Ο ΑΣΑΝΖ

Ένα βήμα πιο κοντά στην έκδοσή του στη Σουηδία βρίσκεται από σήμερα ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, που αυτή τη στιγμή έχει βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, καθώς εκλήθη από τη βρετανική αστυνομία να παραλάβει την εντολή έκδοσής του.

Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει στη Σουηδία τις κατηγορίες του βιασμού και της σεξουαλικής επίθεσης εναντίον δύο γυναικών, κάτι που ο ίδιος αρνείται λέγοντας ότι πρόκειται για σκηνοθετημένο περιστατικό που συνδέεται με τη δημοσίευση χιλιάδων απόρρητων διπλωματικών

εγγράφων που έφεραν σε δύσκολη θέση πολλές κυβερνήσεις κρατών και επιχειρήσεις. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αν εκδοθεί στη Σουηδία το επόμενο βήμα είναι να εκδοθεί στις ΗΠΑ κάτι το οποίο απεύχεται.

Όσον αφορά στη σημερινή κλήτευσή του, η αστυνομία της Βρετανίας αναφέρει ότι «πρόκειται για μια κοινή πρακτική στις υποθέσεις εκδόσεων, είναι το πρώτο βήμα της διαδικασίας».

Ο Ασάνζ είναι «υποχρεωμένος να εμφανιστεί σε ένα αστυνομικό τμήμα την ημέρα και την ώρα που θα ορίσουμε», αναφέρει η αστυνομία χωρίς να δίνει άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Press Association, ο ιδρυτής του WikiLeaks θα πρέπει να εμφανιστεί σε ένα αστυνομικό τμήμα της Μπελγκράβια, στο κέντρο του Λονδίνου, αύριο Παρασκευή στις 11:30 τοπική ώρα (13:30 ώρα Ελλάδας).

Η Σκότλαντ Γιαρντ υπενθύμισε ότι ο Ασάνζ, που κατέφυγε στις 19 Ιουνίου στην πρεσβεία του Ισημερινού ζητώντας πολιτικό άσυλο από τη χώρα, έχει παραβιάσει τους όρους της απελευθέρωσής του. «Η μη εμφάνισή του (στο αστυνομικό τμήμα) θα αποτελέσει νέα παραβίαση των όρων η οποία τιμωρείται με σύλληψη», σημείωσε η αστυνομία.

Ο 40χρονος  Αυστραλός εξακολουθεί να αναμένει ακόμη και σήμερα την απόφαση των αρχών του Ισημερινού σχετικά με το αίτημά του για παροχή ασύλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα