ΟΟΣΑ: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΤΩΧΕΥΣΕ

Η δημόσια διοίκηση έχει χρεοκοπήσει εδώ και χρόνια, αναγκαία η εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων στο σύστημα προσλήψεων, αξιολόγησης και κινητικότητας, αναφέρει σε έκθεσή του ο ΟΟΣΑ.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) στην έκθεση κόλαφο που έχει εκπονήσει για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης, προτείνει την πλήρη ανατροπή του υφιστάμενου συστήματος της λειτουργίας, όχι μόνο της δημόσιας διοίκησης, αλλά και του ίδιου του κυβερνητικού οικοδομήματος. Στις 195 σελίδες της ελληνικής έκδοσης

που έχει επιμεληθεί η Ένωση Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης περιέχεται μια συνολική καταγραφή και απεικόνιση της κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική δημόσια διοίκηση.

Μόνο μερικά αποσπάσματα να διαβάσει κάποιος θα καταλάβει πόσο προβληματικό είναι το δημόσιο στη λειτουργία του. «Πολλά φιλόδοξα σχέδια έχουν υιοθετηθεί αλλά δεν έχουν ποτέ εφαρμοστεί, πάνω από 8.000 αποφάσεις κανονιστικού χαρακτήρα υιοθετούνται ετησίως από την Κυβέρνηση η οποία αδυνατεί στη συνέχεια να τις εφαρμόσει,…οι μεταρρυθμίσεις στην κεντρική διοίκηση, απέτυχαν παταγωδώς, …η δυνατότητα συντονισμού με τα κύρια υπουργεία χαρακτηρίζεται ως αδύναμη, …, διάχυτη η αίσθηση της διαφθοράς στο Δημόσιο,… η κεντρική διοίκηση στερείται πρακτικών εργαλείων, …οι κυβερνητικές δομές δεν ευνοούν τη διυπουργική συνεργασία και το συντονισμό,…οι οργανωσιακές δομές μεταξύ των υπουργείων είναι κατακερματισμένες και παρωχημένες, …ανορθολογική διαχείριση των κυβερνητικών εγκαταστάσεων και των κτιρίων..». Αυτές είναι μερικές μόνο από τις τραγικές διαπιστώσεις που γίνονται από την επιστημονική ομάδα η οποία μελέτησε και κατέγραψε τις αδυναμίες και τα προβλήματα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Στην έκθεση διαπιστώνεται τεράστια αντίθεση μεταξύ του ποσοστού των εργαζομένων στη κεντρική διοίκηση και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η απόκλιση αυτή έχει ως συνέπεια η Ελλάδα να είναι μακράν η χώρα μέλος του ΟΟΣΑ με το υψηλότερο ποσοστό του ενεργού ανθρώπινου δυναμικού της απασχολούμενο σε ΔΕΚΟ (12,8%, το 2008, σε σύνολο 692.000 υπαλλήλων).

Στην έκθεση περιέχεται ένα πακέτο δέκα προτάσεων μέσω των οποίων μπορεί να βελτιωθεί ο τρόπος λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

Μεταξύ των προτάσεων που γίνονται είναι και η θέσπιση ενός μισθολογικού συστήματος μέσω του οποίου θα συνδυάζεται ο μισθός με την αποτελεσματικότητα.

Παρακάτω αναφέρονται αναλυτικά τα δέκα βήματα που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση για να αλλάξει η δημόσια διοίκηση.

1. Προτείνεται η ενίσχυση της κινητικότητας με τη δημιουργία ενιαίου συστήματος κατηγοριοποίησης των θέσεων εργασίας στη γενική κυβέρνηση και υποστήριξη της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η επέκταση του συστήματος των αποσπάσεων στη γενική κυβέρνηση, ενώ οι θέσεις εργασίας θα πρέπει να καλύπτονται με δημοσιοποίηση και οργάνωση ανοικτών διαγωνισμών.

2. Μεταρρύθμιση του συνολικού συστήματος προσλήψεων στην κεντρική διοίκηση, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση

Keywords
Τυχαία Θέματα