ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΜΕ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Ιδιαίτερα προσεχτικοί θα πρέπει να είναι οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής τους δήλωσης καθώς εφέτος υπάρχουν αρκετές παγίδες που ενδεχομένως να οδηγήσουν ακόμα και όσους έχουν εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ στην καταβολή φόρων.

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία καλεί τους φορολογούμενους να προσέξουν τους κωδικούς που δηλώνουν το ύψος των αποδείξεων αλλά και τα νέα τεκμήρια που είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Από

την εκκαθάριση των πρώτων δηλώσεων που υποβλήθηκαν προέκυψε ότι αρκετοί φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα ακόμα και κάτω του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ καλούνται να πληρώσουν φόρο εισοδήματος. Και αυτό διότι τα νέα αυξημένα τεκμήρια διαβίωσης προσδιόρισαν τα ετήσια εισοδήματα των φορολογουμένων αυτών σε υψηλότερα επίπεδα από τα δηλωθέντα και επειδή οι ίδιοι είχαν δηλώσει ποσά αποδείξεων υπολογισμένα στο 25% των δηλωθέντων κι όχι των τεκμαρτών και μεγαλύτερων εισοδημάτων

Προκειμένου να αποφευχθούν οι παγίδες των φετινών οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν τα εξής σημεία:
1.Τις αποδείξεις αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο. Το συνολικό ποσό δηλώνεται στον κωδικό 049 του εντύπου Ε1. Ο συγκεκριμένος κωδικός συμπληρώνεται με την εμπρόθεσμη δήλωση, ακόμα και όταν το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα του φορολογούμενου δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας φόρου εισοδήματος. Οι αποδείξεις αυτές δεν συνυποβάλλονται με τη δήλωση και φυλάσσονται από το φορολογούμενο και παραδίδονται μόνο εφόσον ζητηθούν για έλεγχο. Σημειώνεται ότι για την κατοχύρωση του αφορολογήτου απαιτούνται αποδείξεις ίσες με το 25% του πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος. Στο «καλάθι» των αποδείξεων μπαίνουν όλες οι καταναλωτικές δαπάνες, δηλαδή οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών. Περιλαμβάνονται και τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των Ε.Λ.Τ.Α., εταιρειών Courier, πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο, κ.λπ.) όπως και οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.

2. Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης εκτός από τα στοιχεία που δηλώνει ο ίδιος ο φορολογούμενος (κατοικία, αυτοκίνητα, κλπ.), κατά την εκκαθάριση της δήλωσης υπολογίζεται και ως ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο και 5.000 ευρώ για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

3. Η αποζημίωση λόγω διακοπής της εργασιακής σχέσης που φορολογείται αυτοτελώς αναγράφεται μόνο στους κωδικούς 657 – 658 του πίνακα 6 του εντύπου Ε1, έτσι ώστε για τα ποσά αυτά να μην υπολογισθεί έκτακτη εισφορά. Τα ποσά αυτά δεν αναγράφονται πλέον στους κωδικούς 659 – 660 του πίνακα 6 όπως τα παλαιότ

Keywords
Τυχαία Θέματα