ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: «ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠ’ ΤΟ ΕΥΡΩ»

Σαφή προειδοποίηση, δραματικού -αλλά και προεκλογικού- χαρακτήρα, απηύθυνε τα ξημερώματα ο τέως πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, χαρακτηρίζοντας πραγματικό τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου και ενώ τουλάχιστον τα μισά υποψήφια κόμματα θέτουν ευθέως ως προεκλογικό δίλημμα

το «ευρώ ή δραχμή», ο τέως πρωθυπουργός απηύθυνε χθες δραματική έκκληση προς τους Έλληνες πολιτικούς και πολίτες να καταλάβουν ότι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ είναι πραγματικός.
Με δηλώσεις του στο πρακτορείο Dow Jones Newswires, ο Λουκάς Παπαδήμος εκτίμησε ότι οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης επιστροφής στη δραχμή θα είναι καταστροφικές για την Ελλάδα και αναγνώρισε ότι θα επηρεαστεί βαθιά όχι μόνο η Ευρωζώνη, αλλά και οικονομίες εκτός ευρώ.

«Αν και ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο να υλοποιηθεί και δεν είναι το επιθυμητό για την Ελλάδα ή για άλλες χώρες, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι γίνονται προετοιμασίες για να περιοριστεί ο αντίκτυπος από την έξοδο της Ελλάδας», σημείωσε στο πρακτορείο ο τέως πρωθυπουργός, δείχνοντας ότι ανησυχεί μήπως ο κίνδυνος αυτός δεν έχει γίνει ευρέως αντιληπτός στο εσωτερικό της χώρας. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα που αποτελείται από δύο μέρη: η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη και η χώρα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κίνδυνος η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ είναι πραγματικός και εξαρτάται ουσιαστικά στο κατά πόσο ο ελληνικός λαός θα υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος», επισήμανε ο τέως πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι: «Συμφωνώ κι εγώ με την άποψη ότι σε περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας με έξοδο από το ευρώ, οι επιπτώσεις για την Ευρωζώνη – το χρηματοοικονομικό σύστημα και την πραγματική οικονομία – θα είναι πολύ μεγάλες και τα επακόλουθα κόστη σημαντικά και εκτεταμένα, ενώ θα επηρεαστούν και οι οικονομίες εκτός της Ευρωζώνη».  Επίσης, από τις δηλώσεις του, ο προηγούμενος ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται συμφωνεί με τις αναλύσεις που ανεβάζουν το κόστος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ από τα 500 δισ. έως 1 τρισ. ευρώ.

Ο κ. Παπαδήμος στις δηλώσεις του εκτιμά ότι ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει και αναφέρεται στο τι θα συμβεί στη χώρα, αν όντως φύγει από το ευρώ. Υπογραμμίζει, δηλαδή, ότι η υποτίμηση στο νέο εθνικό νόμισμα θα είναι τόσο βαθιά και ραγδαία, που θα ακυρωθούν όλα τα πιθανά ανταγωνιστικά οφέλη στο εξωτερικό εμπόριο. «Ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί, τα πραγματικά εισοδήματα θα συρρικνωθούν, το τραπεζικό σύστημα θα γνωρίσει ακραίες πιέσεις και η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδα θα αυξηθεί καθώς θα είναι εκφρασμένο στο νέο νόμισμα και θα χρειαστούν υψηλότερα πραγματικά επιτόκια για να σταθεροποιηθεί η συναλλαγματική ισοτιμία και να τεθεί ο πληθωρισμός υπό έλεγχο. Βάσει ορισμένων υπολογισμών ο πληθωρισμός θα μπορούσε να εκτιναχθεί στο 30% ή ακόμα και 50%, ανάλογα με τον αντίκτ

Keywords
Τυχαία Θέματα