ΔΕΝ ΕΠΙΑΣΕ ΤΟ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΛΟΥΣΤΡΟ»

Κακή αρχή του Αλέξη Τσίπρα στην Ευρώπη. Με περισσότερες ζημίες παρά κέρδη γυρίζει στην Αθήνα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο χαρακτηρισμός του νεοεκλεγέντος γάλλου προέδρου ως «Ολαντρέ-ου» δημιούργησε πολιτικές παρενέργειες.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στο εξωτερικό πεδίο, πολλοί συνδέουν την αιφνίδια πρόσκληση του προέδρου το ΠΑΣΟΚ,

Ευάγγελου Βενιζέλου στα Ηλύσια Πεδία ως μία έμμεση «απάντηση» του Φρανσουά Ολάντ στις δηλώσεις Τσίπρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος ένοικος των Ηλυσίων είχε αρνηθεί να δει τον Αλέξη Τσίπρα επειδή το πρωτόκολλο δεν επιτρέπει στο γάλλο πρόεδρο να βλέπει αρχηγούς κομμάτων, παρά μόνο αρχηγούς κυβερνήσεων ή κρατών. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο κ. Ολάντ παρέβη το συγκεκριμένο πρωτόκολλο και είδε τον αρχηγό του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ. Και δεν το έκανε λένε, επειδή Ολάντ και Βενιζέλος ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια, αυτή των Σοσιαλιστών, καθώς είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας δε συμμετέχει σε ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες, αφού θεωρείται υπεράνω κομμάτων. Για παράδειγμα, ακόμη και επί Σαρκοζί, στις Συνόδους της ευρω-Δεξιάς (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) παρίστατο ο γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν και όχι ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί.

Γερμανικός «πάγος»

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο αντίκτυπος του «Ολαντρέ-ου» ακολούθησε τον Αλέξη Τσίπρα και στο δεύτερο σταθμό της περιοδείας του, στο Βερολίνο. Εκεί, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε μεν σε θερμό κλίμα με την ηγεσία του αριστερού Die Linke, αλλά σημειώθηκε «διπλωματικό επεισόδιο» με τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Φραντς Στάινμαγερ, ακύρωσε το ραντεβού του με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας δημόσια τη δυσφορία του για τα πυρά Τσίπρα προς τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ ο πρόεδρος του ίδιου κόμματος, του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, συναντήθηκε μεν με τον κ. Τσίπρα, αλλά… για να του ξεκαθαρίσει ότι «χωρίς Μνημόνιο, δεν έχει χρήματα». Ο κ.Γκάμπριελ έβαλε «πάγο» στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και μετά τη σύντομη συνάντηση, επισήμανε: «Τον κάλεσα για να του πω, ότι η πολιτική του οδηγεί την Ελλάδα στο αδιέξοδο, και το αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις, δεν θα το κάνει και η Γερμανία με τους εταίρους της, με αποτέλεσμα τη διακοπή των πληρωμών».

Κέρδη και ζημίες

Στην Κουμουνδούρου επικρατεί προβληματισμός, αν και η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «διαστρέβλωση των δηλώσεων» Τσίπρα, μιας και ο επικεφαλής του σχήματος δεν χαρακτήρισε τον Ολάντ ως «Ολαντρέ-ου», αλλά τον προέτρεψε να μην αθετήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις γιατί «τότε θα γίνει Ολαντρέ-ου», όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας. Παρόλα αυτά, ακόμη και στενοί συνεργάτες του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι έγινε πολύς θόρυβος και αυτός ενδέχεται να κάνει ζημία στο σχήμα. Επίσης, στην Κουμουνδούρου θα κοιτάξουν με πολύ ενδιαφέρον τα ποιοτικά ευρήματα των επόμενων δημοσκοπήσεων, προκειμένου να δουν αφενός αν «έπιασε» το ευρωπαϊκό «λούστρο» που

Keywords
Τυχαία Θέματα