«Όχι» της Τρόικας για αλλαγές στην ανακεφαλαιοποίηση

«Σκληρή» στάση έναντι των αιτημάτων των τραπεζών για αλλαγές στο σχέδιο της ανακεφαλαιοποίησης ακολουθεί η τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις, ενόψει την έλευσης της τρόικας, τα τεχνικά κλιμάκια απέρριψαν τα επιχειρήματα των τραπεζών τονίζοντας ότι το μνημόνιο

πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια απορρίπτουν ακόμα και την χρονική μετάθεση των αυξήσεων κεφαλαίου.

«Τα τεχνικά κλιμάκια δεν είναι αυτά που αποφασίζουν αλλά είναι αυτά που μεταφέρουν το κλίμα» υπογραμμίζει στέλεχος τράπεζας. «Είναι σαφές ότι η τρόικα δεν βλέπει θετικά τυχών αλλαγές στο σχέδιο της ανακεφαλαιοποίησης» σημειώνει ο ίδιος.

Για να αποτραπεί ο κίνδυνος ολοκληρωτικής κρατικοποίησης των περισσότερων τραπεζών οι διοικήσεις των τραπεζών τις τελευταίες εβδομάδες επιχειρούν μια επαναδιαπραγμάτευση, επιδιώκοντας την αναδόμηση της ανακεφαλαιοποίησης. Οι τράπεζες ζητούν αφʼ ενός τη χρονική μετάθεση των αυξήσεων (ελπίζοντας ότι το κλίμα θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο) και αφʼ ετέρου τη «διάσπαση» των αυξήσεων σε δύο χρόνους: αρχικά να γίνει μία αύξηση μόνο για τον δημόσιο τομέα (ΤΧΣ) που θα επαναφέρει τις τράπεζες σε θετική καθαρή θέση και λίγο αργότερα να γίνει δεύτερη αύξηση για το υπόλοιπο 10% των κεφαλαίων που θα καλύψουν οι ιδιώτες.

Ακόμα και αν τελικά υπάρξει παράταση του χρονοδιαγράμματος των αυξήσεων, αναγνωρίζει στέλεχος τράπεζας, αυτό δεν δίνει λύση στο μεγάλο πρόβλημα που εμποδίζει τη συμμετοχή ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση: οι αρνητικές καθαρές θέσεις. Όλες οι τράπεζες βρίσκονται με αρνητικά ιδία κεφάλαια που σε επίπεδο τράπεζας το νούμερο διαμορφώνεται σε -8,1 δισ. ευρώ ενώ σε επίπεδο ομίλου σε -4,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα το πιθανότερο είναι οι απώλειες να διευρυνθούν στο τέταρτο τρίμηνο του 2012. Όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη αν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα των αρνητικών καθαρών θέσεων δύσκολα θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις ιδιώτες καθώς είναι: «σαν να ζητάς από κάποιον να αγοράσει 100 ευρώ κάτι που αξίζει 50 ευρώ». Οι υποψήφιοι επενδυτές καλούνται όχι μόνο να εισφέρουν τα αναγκαία κεφάλαια ώστε οι τράπεζες να θεωρηθούν βιώσιμες, αλλά και να καλύψουν τις προηγούμενες ζημίες (κυρίως το PSI).

Ωστόσο η τρόικα εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε ιδέα για την «απαλοιφή» των αρνητικών καθαρών θέσεων θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο συνιστά διακριτική μεταχείριση των ιδιωτών μετόχων σε βάρος των φορολογούμενων.

Keywords
Τυχαία Θέματα