Διαφθορά και γραφειοκρατία γκρεμίζουν την ανταγωνιστικότητα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Για την περιορισμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας την «φταίει» η διαφθορά και η γραφειοκρατία και όχι το ύψος των μισθών.

Διαβάζοντας κανείς την συγκεκριμένη έκθεση πολύ γρήγορα καταλαβαίνει ότι για το τεράστιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της χώρας, δεν ευθύνεται ο κατώτατος μισθός αλλά η …διαφθορά που κόστισε στην Ελλάδα το 10% του ΑΕΠ της! Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα κόλαφος του Brookings Institution,

που έχει έδρα στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης, το Brookings Institution εκτιμά πως η διαφθορά έχει κοστίσει στην Ελλάδα 20 δισ. ευρώ ή το 10% του ΑΕΠ της χώρας!
«Τα ανωτέρω νούμερα σε συνδυασμό με τη συνηθισμένη “τρύπα” στα έσοδα του ελληνικού προϋπολογισμού, λόγω του καθεστώτος γραφειοκρατίας που επικρατεί στη χώρα, αποτελούν εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια της Ελλάδας στην κατεύθυνση ανάταξης, αναμόρφωσης και ισχυροποίησης της οικονομίας της», σημειώνει στην εν λόγω μελέτη το Brookings Institution.
«Ο Γενικός Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής δήλωσε πρόσφατα πως ο συνδυασμός των δύο ανωτέρω εμποδίων σηματοδοτεί μια χασούρα… περί τα 30-32 δισ. ευρώ για την Ελλάδα», σχολιάζει το Brookings Institution.
Και προειδοποιεί: Χωρίς αυτά η Ελλάδα δεν θα είχε το χρέος που έχει. Η διαφθορά στην Ελλάδα της έχει κοστίσει το… 10% του ΑΕΠ της, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει διαρκώς ανάγκη τους διεθνείς δανειστές της, οι οποίοι ζητούν συνεχώς ως αντάλλαγμα για την παροχή βοήθειας, αυστηρά μέτρα λιτότητας από την Αθήνα.

Υπενθυμίζεται εδώ πως, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, η Ευρώπη χάνει περί τα 120 δισ. ευρώ ετησίως από τα κρούσματα διαφθοράς.
«Υπάρχει πράγματι καθεστώς διευρυμένης διαφθοράς ακόμη και σε χώρες όπως η Γερμανία. Και συνεχίζει να μην τιμωρείται», σχολιάζει με νόημα το Brookings Institution.

Keywords
Τυχαία Θέματα