Δεν επιστρέφει φόρους στους πολίτες το Δημόσιο

Αν και τον Ιανουάριο θα έπρεπε να επιστραφούν 311 εκατ. ευρώ ωστόσο το υπουργείο αποφάσισε να επιστρέψει μόλις 45 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι με βάση τον προϋπολογισμό θα πρέπει το δημόσιο να επιστρέψει μέχρι τα τέλη Μαρτίου 650 εκατ. ευρώ. Δηλαδή θα πρέπει τον Φεβρουάριο να αποδοθούν στους δικαιούχους, φόροι ύψους 300 εκατ. ευρώ και αντίστοιχο ποσό τον Μάρτιο.

Η τακτική των καθυστερήσεων δεν μπορεί να συνεχισθεί και ήδη αναμένεται να διατυπωθούν και παρατηρήσεις από την τρόικα

για τη μη τήρηση όσων προβλέπονται στον προϋπολογισμό.

Σημειώνεται ότι ο περασμένος Ιανουάριος καθώς και ο τρέχοντας μήνας περιλαμβάνουν φόρους που θα έπρεπε να εισπραχθούν το προηγούμενο έτος. Παρά το γεγονός αυτό, τα έσοδα (προ επιστροφής φόρων) ήταν σημαντικά μειωμένα και εκτός στόχων. Οι έμμεσοι φόροι, (ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης) παρουσίασαν τεράστια πτώση. Τα έσοδα από τον ΦΠΑ μειώθηκαν κατά 17,4% ενώ οι εισπράξεις από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ήταν μειωμένες κατά 38% σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει την βαθύτερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας και ανησυχεί ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που δεν αποκλείει τελικά η ύφεση να είναι ακόμα βαθύτερη από όσο είχε εκτιμηθεί για το 2013. Η πορεία των εσόδων αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων με την τρόικα η οποία ωστόσο θα ζητήσει την άμεση αναδιοργάνωση των εισπρακτικών και ελεγκτικών μηχανισμών.

Στο μεταξύ, υπό το φόβο νέας«στάσης πληρωμών» από τους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών «προσγειώνει» τις προσδοκίες των φορολογούμενων για περισσότερες και μικρότερες δόσεις εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών. Πάντως στο τέλος της εβδομάδας η Tasc Force και η διεύθυνση είσπραξης δημοσίων εσόδων αναμένεται να παραδώσουν την οριστική τους πρόταση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Keywords
Τυχαία Θέματα