Νέο εσωκομματικό μήνυμα Τσίπρα

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε, σε μία ακόμη παρέμβασή του, να στείλει μηνύματα προς το εσωτερικό του κόμματός του και, κυρίως, προς όσους τον κατηγορούν για «στροφή προς το ρεαλισμό» ή για «δεξιά στροφή». Επίσης, άφησε να διαφανεί η προτεραιότητα που δίνει στη συγκρότηση ενός πειστικού κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και, ορμώμενος πάντα από τη γκραμσιανή θεωρία, τόνισε πως η Κουμουνδούρου πρέπει συνεχώς να βάζει

τον πήχη ψηλότερα.

«Είναι εύλογο το ερώτημα: Πως θα αλλάξουμε την κοινωνία, αν πρώτα δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι;», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τους παρισταμένους -αλλά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- να έχουν πάντα στο νου τους ότι «ο ιστορικός ρόλος της Αριστεράς είναι να διευρύνει τους ορίζοντες της κοινωνίας και όχι να τους περιορίζει».

Απαντώντας στο ερώτημα «πώς γίνεται να συγκροτηθεί ένας ευρύς συνασπισμός, με συνεκτικό στοιχείο την υπεροχή τους σε πολιτικό, ιδεολογικό και ηθικό επίπεδο» ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ -με φόντο την εν εξελίξει διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ προς το νέο κόμμα- υπογράμμισε ότι οι αντίστοιχες αναζητήσεις του Γκράμσι παραμένουν επίκαιρες σήμερα, «όπου αναζητούμε την μορφή ενός συνασπισμού εξουσίας ο οποίος θα αναμετρηθεί με το Μνημόνιο και τους συσχετισμούς δύναμης». «Ο Γκράμσι μας μαθαίνει ότι ο αντίπαλος δεν υπερέχει μόνο επειδή ελέγχει τα μέσα παραγωγής, αλλά επειδή ελέγχει τα μυαλά και τις συνειδήσεις των καταπιεσμένων, επειδή μπορεί να χειραγωγεί προς το δικό του συμφέρον τον φόβο, την ανασφάλεια ή ακόμα και την απάθειά τους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε: «Για να νικήσεις και να αποσπάσεις αυτόν τον κόσμο δεν αρκεί να έχεις δίκιο. Πρέπει να έχεις την ηγεμονία. Ή, με άλλα λόγια, η εμπιστοσύνη των καταπιεσμένων προς εμάς δεν είναι δεδομένη. Αν θέλουμε να νικήσουμε οφείλουμε να την κερδίσουμε».

«Να είμαστε σοβαροί»

Αξίζει να σημειωθεί ότι, έστω και εμμέσως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε μήνυμα και σε όσα στελέχη κινούνται, σε δημόσιες παρεμβάσεις τους, εκτός γραμμής, δημιουργώντας την «εικόνα Βαβυλωνίας» για την Κουμουνδούρου. «Να είμαστε σοβαροί με τον εαυτό μας, να εστιάζουμε στις αδυναμίες μας και να μπαίνουμε βαθιά στην ουσία των πραγμάτων, πράγμα που είναι πολύ πιο εύκολο να το εξαγγέλλουμε, παρά να το κάνουμε στ’ αλήθεια», είπε, χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας ότι αν δεν γίνει αυτό, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να χάσει το ραντεβού με την Ιστορία: «Αν δεν το κάνουμε στα αλήθεια, δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στον ιστορικό μας ρόλο, στην απαίτηση για αλλαγή και ανατροπή των σημερινών καταπιεστικών σχέσεων». «Το να κρυβόμαστε από τα δύσκολα δεν μας βοηθάει. Αυτό που μας λέει ο Γκράμσι είναι να ανεβάζουμε, συνεχώς τον πήχη», κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα