Ο Μόρσι αιχμάλωτος του στρατού – η Αίγυπτος σε κρίση

09:47 4/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Η κράτηση του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου και της ομάδας του είναι το τελευταίο στάδιο της εφαρμογής σειράς μέτρων των δυνάμεων ασφαλείας κατά των Αδελφών Μουσουλμάνων από τους οποίους προέρχεται ο Μόρσι. Τριακόσια εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν σε βάρος μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται υψηλόβαθμα στελέχη. Ο στρατός που ανέστειλε την ισχύ

το Συντάγματος και διόρισε αντικαταστάτη του Μόρσι τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αντλί Μανσούρ, προκάλεσε ανησυχία στο εξωτερικό, με τον πρόεδρο Ομπάμα να ζητεί να επανεξεταστεί η χορήγηση της στρατιωτικής βοήθειας στην Αίγυπτο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητεί ταχεία διενέργεια προεδρικών εκλογών.

Στα δύο χωρισμένη η Αίγυπτος

Έπειτα από την ανακοίνωση αυτή, προβλήθηκε ένα βίντεο στο οποίο ο ισλαμιστής αποπεμφθείς πρόεδρος επιμένει ότι είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, προκαλώντας φόβους για νέα βίαια επεισόδια. Η μονοετής προεδρική θητεία του μέλους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σφραγίστηκε από κρίσεις, πολλές φορές με αιματηρή κατάληξη. Την ώρα που οι αντίπαλοί του γιόρταζαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου (σε μία ατμόσφαιρα που θύμιζε τους λαϊκούς πανηγυρισμούς κατά την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ τον Φεβρουάριο του 2011) οι υποστηρικτές του επιτέθηκαν σε κτίρια των υπηρεσιών ασφαλείας στη βόρεια Αίγυπτο.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διάφορες πόλεις της Αιγύπτου, όπως οι Αλεξάνδρεια, Μίνια και Φαγιούμ, σε συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του Μόρσι, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera επικαλούμενο κρατικά μέσα ενημέρωσης και τοπικούς αξιωματούχους. «Είναι μια νέα ιστορική στιγμή, απαλλαχτήκαμε από τον Μόρσι και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους», είπε ένας πολίτης που πανηγύριζε υψώνοντας την αιγυπτιακή σημαία.

«Εμφύλιος» στο Κάιρο

Έξω από το υπουργείο χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν το σύνθημα «Αίγυπτος, Αίγυπτος!», πανηγυρίζοντας μετά την ανακοίνωση του στρατού. Στην πλατεία Ραμπάα Αλ Ανταουίγια του Καΐρου χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι φώναζαν: «Ο Μόρσι προδόθηκε, πραξικόπημα κατά ενός εκλεγμένου προέδρου».

Αξιωματούχοι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου δήλωσαν ότι υποστηρικτές του κινήματος που είχαν συγκεντρωθεί κοντά σε ένα τζαμί σε προάστιο του Καΐρου, δέχτηκαν επίθεση τα ξημερώματα της Πέμπτης, λίγες μόλις ώρες μετά την απομάκρυνση του προέδρου Μόρσι από την εξουσία. Ο Τζιχάντ Ελ-Χαντάντ, επίσημος εκπρόσωπος του κινήματος, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ήταν μεταξύ περίπου 2.000 ανθρώπων που εξακολουθούσαν να παραμένουν στο χώρο, όταν λίγο μετά τις 03:00 (τοπική ώρα) άνδρες με πολιτική περιβολή άρχισαν να πυροβολούν στο πλήθος, πολλοί εκ των οποίων προσεύχονταν. Είπε επίσης ότι είδε πως υπήρχαν πολλοί τραυματίες. Αργότερα ανάρτησε στο Twitter ότι η επίθεση διήρκεσε περίπου 15 λεπτά.

Ένας ακόμα αξιωματούχος της Αδελφότητας ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή, ο Οσάμα Γκάμπο, δήλωσε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το Ρόιτερς, ότι άνδρες πέταξαν βόμβες Μολότοφ κατά των υποστηρικτών του Μόρσι και άνοιξαν πυρ με κυνηγετικά όλα και τουφέκια. Ο ίδιος είπε ότι δεν ήταν σίγουρος εάν υπήρχαν θύματα.

Ο Μόρσι κρατείται – συλλήψεις στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Χθες το βράδυ και μετά την αποπομπή του προέδρου Μόρσι από τον αιγυπτιακό στρατό, άρχισε να σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου ανακοίνωσαν ότι ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ελευθερίας, της πολιτικής βιτρίνας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Σάαντ Αλ Κατάτνι και ο εκ των αναπληρωτών του Μοχάμεντ Μπάντι, του ανώτατου ηγέτη της αδελφότητας, ο Ράσεντ Μπαγιούμι, συνελήφθησαν. Η κυβερνητική εφημερίδα Al-Ahram έκανε επίσης λόγο για 300 εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν κατά μελών της αδελφότητας. Νωρίτερα είχε εκδοθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα κατά του Μοχάμεντ Μπάντι και του αναπληρωτή του Χαϊράτ Αλ Σάτερ απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Οι υπηρεσίες ασφαλείας διέκοψαν επίσης τη μετάδοση του τηλεοπτικού δικτύου των Αδελφών Μουσουλμάνων και πραγματοποίησαν έρευνες στα γραφεία του Αλ Τζαζίρα-Μομπασέρ που μετέδωσε το βίντεο του Μόρσι.

Σχηματισμός κυβέρνησης υπό το βλέμμα και το …χέρι του στρατού

Παράλληλα άρχισαν οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της προσεχούς κυβέρνησης, στην οποία θα μετάσχουν «όλες οι πολιτικές δυνάμεις» και θα έχει «πλήρεις εξουσίες», σύμφωνα με τον στρατό, ανακοίνωσε ο Αμρ Μούσα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρός του Αντλί Μανσούρ θα ορκιστεί σήμερα το πρωί αρχηγός του αιγυπτιακού κράτους. Ο στρατός υποσχέθηκε ότι θα μείνει μακριά από την πολιτική, όπως δήλωσε ο αρχηγός του, ο στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ Αλ Σίσι, ο νέος ισχυρός άνδρας της χώρας ο οποίος επεξεργάστηκε μαζί με τους θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας (χριστιανούς, μουσουλμάνους και τον εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι) έναν «οδικό χάρτη», που σύμφωνα με τον Ελ Μπαραντέι «ανταποκρίνεται στις διεκδικήσεις του λαού».

Έκλεισαν τρεις τηλεοπτικοί σταθμοί – συνελήφθησαν δημοσιογράφοι

Οι καθοδηγούμενες από τον αιγυπτιακό στρατό αρχές προέβησαν, την Τετάρτη, στο κλείσιμο τριών τηλεοπτικών σταθμών που πρόσκεινται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την παράταξη στην οποία ανήκει ο αποπεμφθείς πρόεδρος Μόρσι, γεγονός που εγείρει ανησυχίες στη δημοσιογραφική κοινότητα. Οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στα γραφεία του ειδησεογραφικού σταθμού Al Jazeera, ενώ συνελήφθησαν τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφοι. Τέσσερις από αυτούς αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι. Παράλληλα εργαζόμενοι στο αλ Τζαζίρα Μομπάσερ Μισρ, ένα δίκτυο που ανήκει μια θυγατρική του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera του Κατάρ, συνελήφθησαν μετά την μετάδοση από το σταθμό του μηνύματος του Μόρσι.

Ανησυχούν Αραβία, Ευρώπη και ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο

Στο εξωτερικό ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του και ζήτησε την εκλογή γρήγορα μιας νέας πολιτικής κυβέρνησης. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, από την πλευρά του, έκρινε «ανησυχητική» την επέμβαση του στρατού. Το Παρίσι ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών και απηύθυνε έκκληση για κοινωνική ειρήνη. Και το Λονδίνο απηύθυνε έκκληση για ηρεμία δηλώνοντας ωστόσο ότι είναι κατά της επέμβασης του στρατού για την αλλαγή του καθεστώτος.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας ήταν ο πρώτος ξένος αρχηγός κράτους που συνεχάρη ευθέως τον Μανσούρ τον οποίο αποκάλεσε «πρόεδρο της αραβικής Δημοκρατίας της αδελφής Αιγύπτου».

Keywords
Τυχαία Θέματα